Nyitókép: Wikipedia

 

Az orosz törvényhozók a parlament alsóházában, az Állami Dumában terjesztették elő azt a törvényjavaslatot, amely átírja a történelem adott fejezetét, és érvénytelennek nyilvánítja a Krím Ukrajnának való átadásáról szóló 1954-es szovjet döntést.

 

Ez a lépés a  jogi alapját kívánja megteremteni Oroszország számára ahhoz, hogy azzal érvelhessen, hogy a Fekete-tengeren fekvő Krím-félsziget soha nem volt Ukrajna igazi része. Oroszország ugyanakkor 2014-beb a nemzetközi jogot megsértve annektálta a Krímet.

 

 hirdetes_300x300  

Az orosz parlament mindkét házának egy-egy képviselője által benyújtott törvényjavaslat önkényesnek és törvénytelennek nevezi a Krím félsziget 1954-es átadását, mert nem volt népszavazás a kérdésben, és a szovjet hatóságoknak nem volt joguk ahhoz, hogy beleegyezés nélkül területet ruházzanak át egyik köztársaságból a másikba.

 

Azt nem közölték, hogy a képviselők mikor vitatják meg a javaslatot.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök elítélte a Krím 1954-es, Nyikita Hruscsov szovjet vezető idején történt átadását, és az akkor hatályos jogi normák megsértésének nevezte azt.

 

A Krím lakosai Ukrajna többi részével együtt a Szovjetunió összeomlása utáni népszavazáson a függetlenség mellett szavaztak, Oroszország és Ukrajna pedig ezt követően elismerte egymás határait. Moszkva azonban 2014-ben katonailag átvette az irányítást a Krím felett, amit a nyugati kormányok illegálisnak nyilvánítottak.

 

2022 februárjában Oroszország a Krímet ugródeszkaként használta Ukrajna inváziójához, és azóta négy másik ukrán régió annektálását is bejelentette. Ukrajna a múltban gyakran intézett támadásokat a krími orosz célpontok ellen, és megfogadta, hogy visszafoglalja az oroszok által megszállt teljes területet.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.