Nyitókép: Reuters

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke kedden az Európai Parlament plenáris ülésén elmondta, hogy az uniós végrehajtó testület azt fogja javasolni a tagállamoknak, hogy Bosznia-Hercegovinával is kezdjenek csatlakozási tárgyalásokat.

 

Von der Leyen rámutatott, hogy a régió országai évek óta az euróövezet tagságára törekszenek, és az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta az EU szavai szerint azon dolgozik, hogy a régió ne legyen Moszkva befolyása alatt.

 

„Rájöttünk, hogy nem elég arra várni, hogy a Nyugat-Balkán közelebb kerüljön hozzánk. Nem elég azt mondani, hogy az ajtó nyitva áll. Felelősséget is kell vállalnunk, és minden lehetséges módon támogatnunk kell az Unióhoz vezető útjukat.”

 hirdetes_300x300  

 

– mondta. Hozzátette: az EU egy növekedési tervet dolgozott ki a Nyugat-Balkán számára, megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, és kötelezettséget vállalt arra, hogy ugyanezt megteszi Bosznia-Hercegovinával is.

 

„A Bosznia-Hercegovinából érkező üzenet egyértelmű. Tehát a mi üzenetünknek is világosnak kell lennie. Bosznia-Hercegovina jövője a mi Uniónkban van” – mondta a Bizottság vezetője.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!