Nyitókép: SITA

 

A jelenlegi és a volt elnök is összegyűjtötte az elnökjelöltséghez szükséges delegálti szavazatokat.

Joe Biden amerikai elnök és elődje, Donald Trump is döntő győzelemmel szerezte meg pártjaik jelöltségét a novemberi elnökválasztásra. Négy államban, egy amerikai területen és a külföldön élő demokraták kedden tartották az előválasztásokat.

 

A republikánus választók Georgia, Washington, Mississippi és Hawaii szövetségi államokban nyilváníthattak véleményt. Donald Trump egyedül maradt az elnökjelölti versenyben, miután egyetlen riválisa, Nikki Haley az egy hete (a szuperkedden) 14 államban elszenvedett veresége után kiszállt a versenyből.

 

 hirdetes_300x300  

Donald Trumpnak a hivatalos elnökjelöltséghez összesen legalább 1215 delegálti szavazatra van szüksége. A keddi előválasztások előtt már 1078 vokssal rendelkezett, és a négy államban megszerezhető 161 szavazattal átlépte ezt a küszöböt.

 

A demokraták a négy szövetségi állam mellett a külföldön élő szavazóik és az Egyesült Államokhoz tartozó Észak-Mariana-szigetek lakosait várták szavazásra kedden. Joe Bidennek hivatalosan vannak ugyan versenyben maradt kihívói, de gyakorlatilag esélytelenül indultak. Joe Biden szintén összegyűjtötte a delegálti szavazatok többségét, ami a demokrata párt előválasztási szabályai szerint legkevesebb 1968 voks.

 

Az eredmény azt jelenti, hogy az amerikai választók nyolc hónap múlva a 2020-as elnökválasztás visszavágójával néznek szembe.

 

A visszavágó – 1912 óta az első, amelyen két amerikai elnök indul – szinte biztosan elmélyíti majd a politikai és kulturális megosztottságot az Egyesült Államokban.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!