Nyitókép: SITA

 

Az Európai Parlament beváltotta fenyegetését, és pert indít az Európai Bizottság ellen, amiért 10,2 milliárd eurónyi befagyasztott pénzeszközt folyósított Magyarországnak.

hétfő estére előre jelzett lépést csütörtökön reggel a Parlament elnöke, Roberta Metsola a képviselőcsoportok vezetőivel folytatott megbeszélésen jóváhagyta. Metsola rendelkezik a végső jogkörrel, hogy más intézményekkel szemben jogi eljárást indítson az Európai Bíróság előtt.

 

A beadvány benyújtásának határideje március 25.

 

 hirdetes_300x300  

A perrel a félkörösök nyomást gyakorolnak Ursula von der Leyenre, aki második ciklusára pályázik a Bizottság élén, és fogadkozik, hogy szilárdan kiáll a jogállamiság mellett, amely érzékeny kérdés az első mandátuma során jelentős energiát emésztett fel.

 

Von der Leyen családja, az Európai Néppárt (EPP) nem ellenezte a csütörtöki szavazást – közölte a Parlament egyik tisztviselője az Euronewsnak.

A törvényhozók haragját a Bizottság decemberi döntése váltotta ki, amely feloldotta a Magyarország számára biztosított 10,2 milliárd eurós kohéziós források zárolását, amelyekhez az ország a jogállamiság tartós hiányosságai miatt nem tudott hozzáférni.

 

A végrehajtó hatalom azzal érvelt, hogy a felszabadítás azért volt indokolt, mert Budapest tavaly májusban elfogadta az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését és a bíróságok politikai befolyásolásának mérséklését célzó reformot, összhangban a Brüsszel által előírt négy „szuper mérföldkővel”.

 

A törvényhozók, a civil társadalom által kifejezett aggodalmakhoz csatlakozva, megkérdőjelezték az érvelést, és azt mondták, hogy a reform nem felel meg a feladatnak. Azt is kifogásolták, hogy a pénzt egy nappal az uniós vezetők döntő jelentőségű csúcstalálkozója előtt oldották fel, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza az Ukrajnával kapcsolatos kulcsfontosságú megállapodásokat.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!