Nyitókép: SITA

 

Petr Fiala kihúzta Ukrajnával kapcsolatos tervezett beszédének egyes részeit Párizsban, miután megtudta, hogy a tárgyaláson Robert Fico is jelen lesz. Nem akarta ugyanis, hogy idő előtt Moszkva tudomására jusson a cseh elképzelés arról, hogyan képzelik el Ukrajna lőszerekkel való ellátását.

 

„Igen, kihúztuk,”

 

erősítette meg a cseh aktuálne.cz szerver számára a cseh külügyminisztériumi forrás. Fiala így a legérzékenyebb információkat a kiszemelt európai vezetőknek egyenként adta át.

 hirdetes_300x300  

 

Az Ukrajnáról szóló, Macron által összehívott párizsi megbeszélésen először 15 országnak kellett volna részt vennie. Fiala azt tervezte, hogy a többiekkel ismerteti, hol tart Csehország kezdeményezése azzal kapcsolatban, hogy lőszereket szerezzenek Ukrajnának EU-n kívüli országoktól. A 15 országból azonban végül 25 lett, beleértve Szlovákiát is, melyet Robert Fico miniszterelnök képviselt.

 

„A cseh kormányfő nem szerette volna, hogy a lőszerbeszerzéssel kapcsolatos érzékeny információk a szlovák kormányfőn keresztül közelebb kerüljenek az orosz fülekhez,”

 

– írja az Aktuálne.

 

„A cseh küldöttség csodálkozott azon, hogy Párizsba neutrális országok, mint Ausztria és Írország is meghívást kaptak. Fiala beszéde egyes részeinek kihúzása azonban Fico miatt történt,”

 

– ismerte el a cseh külügyi forrás.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.