Nyitókép: SITA

 

A külföldön élő oroszoknak egy napjuk van a szavazásra. Minden orosz követségen egy szavazóhelyiséget nyitnak.

Tét nélkül, de a vártnál nagyobb feszültségben zajlik az elnökválasztás Oroszországban. Alekszej Navalnij egy hónappal ezelőtti halála nemcsak a nemzetközi diplomáciában, hanem az oroszok körében is heves indulatokat váltott ki. Az szintén sokkolta a közvéleményt, hogy kiderült, hogyan halt meg váratlanul a Lukoil alelnöke. Az ellenzéki sajtó úgy tudja, hogy Vitalij Robertuszra felakasztva találtak rá munkatársai az irodájában, ahová pár órával korábban visszavonult. Az ukrajnai invázió kezdete óta ő az állami olaj- és gázvállalat negyedik vezetője, aki hirtelen meghal.

 

Vlagyimir Putyin az egyetlen esélyes jelölt

 hirdetes_300x300  

 

A mérvadó ellenzékiek egyikét sem hagyta indulni a választási bizottság. Az államfő három kihívója Nyikolaj Haritonov, akit az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja indította, Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek pártjának jelöltje és Leonyid Szluckij, aki Oroszország Liberális Demokrata Pártját képviseli az elnökválasztáson. Egyikük sem ment soha szembe Vlagyimir Putyinnal, és az ukrajnai invázióval kapcsolatban sem tettek olyan kijelentést, amely ne felelne meg a Kreml elvárásainak.

 

Szluckij és Davankovnak ez az első, Haritonovnak a második, Putyinnak pedig az ötödik elnökjelöltsége.

 

A voksolás pénteken reggel kezdődött, és vasárnap estig tart

 

Hivatalos adatok szerint szombat délig a választásra jogosultak 40 százaléka leadta szavazatát. Az orosz államfő és a kormányfő is online szavazott, a vezető politikusok és tisztviselők személyesen.

 

Online voksolásra előzetesen 4,75 millió szavazó jelentkezett 28 régióban, akiknek 70 százaléka élt is a lehetőséggel, annak ellenére, hogy a rendszer működésében pénteken fennakadások keletkeztek a túlterheltség miatt.

 

Külföldről is sok szavazatot vár a választási bizottság, még ha nem is könnyíti meg a határon túl élő oroszok dolgát. A követségeken csak egy napra nyitottak szavazóhelyiséget.

 

A megszállt ukrajnai régiókban élők is szavazhatnak, amit a nemzetközi közösség túlnyomó része nem tekint legitim választásnak.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!