Nyitókép: cicero.de

 

Ismét előkerült a vita Németországban, hogy a Szövetségi Köztársaság kezdjen-e lépéseket tenni független nukleáris felfegyverkezése felé. Scholcz kancellár ellenzi, de koalíciós partnerei már megengedőbbek a gondolattal. Az Európai Unióban jelenleg Franciaország az egyetlen nukleáris hatalom.

„Amerika majd megvéd minket!” – a hidegháború idején ez lett a német védelmi stratégia alapja

 

Németországban vannak atomfegyverek, de természetesen nem németek. Az Egyesült Államok 100 taktikai robbanófejet tárol európai NATO-országokban (Németország, Hollandia, Belgium, Olaszország és Törökország), egyenlő arányban elosztva.

 hirdetes_300x300  

 

Ezek az eszközök semmilyen támadó tervet nem szolgálnak, hanem kizárólag elrettentő céllal vannak jelen, elriasztva a potenciális fő ellenséget, vagyis Oroszországot egy európai eszkalációtól. A hidegháború idején erőteljes békemozgalmak követelték a Németországban tárolt amerikai atomfegyverzet kivonását, nem kis részben azért, mert úgy gondolták, hogy jelenlétük provokatív hatással van a Szovjetunióra.

 

Ezt a nézetet képviselték a korabeli szociáldemokraták is, de ezek a hangok idővel csitultak, és mára a német közvélemény elkönyvelte az atomfegyverek jelenlétét, de nem szereti, és nem érzi magát nagyobb biztonságban a társaságukban.

 

Most már egészen más a helyzet, mert többféle új fenyegetés került terítékre

 

Ulrich Kühn német kutató szerint ilyen vita már folyt 2016-ban is, amikor Donald Trump beköltözött a Fehér Házba, majd újra fellángolt 2018-ban, amikor az elnök majdnem tönkretett egy NATO-csúcstalálkozót. 2020-ban Emmanuel Macron francia elnök ajánlott stratégiai nukleáris párbeszédet az európaiaknak, végül 2022-ben ismét élesen felmerült a kérdés, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

 

A legújabb riadalom pedig az, hogy az újraválasztásra esélyes Donald Trump lazán megfenyegette a NATO-t, hogy nem siet feltétlenül a szövetségesek védelmére, ha valamelyiküket megtámadják. A szorongást fokozza, hogy az Egyesült Államok hivatalban lévő elnöke immár hónapok óta képtelen átvinni a Kongresszuson a döntés Ukrajna alapvető újrafinanszírozásáról, ami a háború elveszítéséhez is vezethet.

 

A témával az Euronews foglalkozik részletesen.

 

Körkép.sk, Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!