Nyitókép: SITA

 

Legkésőbb májusban éhínség törhet ki a Gázai övezet északi részén, amennyiben nem kerül sor további intézkedéskre. Ezt állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) mai jelentésében. Elmondása szerint a Gázai övezet fennmaradó, súlyos élelmiszerhiányban szenvedő részén legkésőbb nyáron éhínség fenyeget.

 

A FAO szerint nem lehetett megteremteni a feltételeket nagyobb mennyiségű segély eljuttatására arra a területre, ahol Izrael tavaly október óta a Hamász palesztin terrorista mozgalom ellen harcol. António Guterres ENSZ-főtitkár szerint katasztrófa fenyeget, ami most még megállítható lehetne.

 

„A legfrissebb információk megerősítik, hogy az éhínség közvetlen veszélye fenyeget az északi kormányzóságokban”

 

 hirdetes_300x300  

– közölte a FAO. A szervezet szerint a jelenlegi körülmények között elképzelhető, hogy „március közepe és május között bármikor” kitörhet éhínség a Gázai övezet északi részén, ahol jelenleg 300 ezer ember él. A szervezet szerint egyelőre nem sikerült olyan intézkedéseket foganatosítani, amelyek megakadályoznák a katasztrofális helyzet kialakulását, például tűzszünetet és a humanitárius segélyek növelését.

 

Guterres ENSZ-főtitkár újságíróknak azt mondta, hogy a jelentés a Gázai övezet északi részének állapotaira vonatkozó

 

„rémisztő vádirat. Ez egy teljes mértékben ember okozta katasztrófa, és a jelentés egyértelműen azt mutatja, hogy meg lehet állítani”

 

– mondta Guterres.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!