Nyitókép: SITA

 

Megkezdődött a kétnapos EU-csúcs Brüsszelben. Az EU vezetői először António Guterres ENSZ-főtitkárral tárgyalnak. A témák elsősorban az ukrajnai háború és a Gázai övezet helyzete.

 

„A kaotikus világban, amelyben élünk, nagyon fontos, hogy ragaszkodjunk az elvekhez, és az alapelvek világosak: az ENSZ Alapokmánya, a nemzetközi jog, az országok területi integritása és a nemzetközi humanitárius jog”

 

– mondta Guterres a találkozóra érkezéskor.c Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fontos, hogy Ukrajnában béke legyen, de ugyanilyen szükséges a tűzszünet elérése a Gázai övezetben is.

 

 hirdetes_300x300  

A Guterressel közös ebéd után az állam- és kormányfők Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével találkoznak, és videohíváson csatlakozik hozzájuk Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

 

A csúcstalálkozó napirendjén Ukrajna és a Közel-Kelet mellett az EU biztonságának és védelmének kérdései, a blokk jövőbeni bővítése, valamint a migráció témája is szerepel. De szó esik az európai gazdák támogatásáról is, akik korábban a huszonhét tagország számos államában tiltakoztak az elmúlt hónapokban.

 

Scholz: Az orosz vagyonból származó bevételt Ukrajna fegyvereire kell fordítani

 

Az Európai Unió országainak dönteniük kell arról, hogy az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó bevételt Ukrajnának adják fegyverek és lőszerek vásárlására – mondta Olaf Scholz német kancellár a mai brüsszeli EU-csúcs kezdete előtt.

 

Egyes országoknak fenntartásai vannak a bevétel katonai felhasználásával kapcsolatban, Scholz azonban optimista a megállapodás lehetőségét illetően.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!