A jó terv a tökéletes új otthon alapja, de a kivitelezés minősége legalább ilyen súllyal esik latba a végeredményt illetően, így nemcsak az építésztervezőt, hanem a kivitelezőket is gondosan kell megválasztani.

 

Építtetőként szinte lehetetlen dolog a szerteágazó feladatok mindegyikéhez a legképzettebb szakembereket kiválasztani, koordinálni. Ezt csak egy olyan szakember képes megvalósítani, aki a munkálatok irányítójaként garantálja a terveknek megfelelő magas minőségű végeredményt. Ki lehet alkalmas erre a feladatra? Ennek jártunk utána, felvázoljuk a lehetséges megoldásokat, hogy könnyebb legyen a választás.

 

Ki legyen a kivitelezés irányítója?

 

 hirdetes_300x300  

Hiába a hozzáértő építész által elkészített terv, ha a kivitelezés nem aszerint valósul meg. Tudtad, hogy az Aktív Passzív Stúdió, vagyis Sinóros-Szabó Balázs minősített passzívház tervező építészmérnök műszaki ellenőrként is segíthet az általa papírra adaptált tervek megvalósulásában?

 

Az építkezés minősége nagyban függ a kivitelezés irányítójának személyétől, szakmai felkészültségétől, ezért nem lényegtelen, kit bízol meg ezzel a feladattal. Több választásod is van, érdemes megismerni valamennyit, hogy megalapozott és jó döntést hozhass.

 

Az első számú választás, a generálkivitelező

 

Amennyiben egy generálkivitelezőt bízol meg a kivitelezés irányításával, biztos lehetsz benne, hogy minden teher lekerül a válladról, hiszen ő az építkezés kezdetétől a végéig elkísér.

 

Vele állsz majd szerződésben, az érdekeidet képviseli a kivitelezők felé, mindent ő intéz, a teljes munkafolyamatot átlátja, az alvállalkozók, kivitelezők felfogadása és koordinálása is az ő feladata, Neked semmi dolgod nem lesz. Éppen ezért viszont rendkívül fontos, kit bízol meg ezzel a feladattal, mert a kivitelezés során nem szólhatsz bele, ki végezze a különböző szakmunkákat.

 

A generálkivitelező egy személyben felelős a kivitelezésért. Ennek a kényelemnek azonban ára van, a szervezésért 8-12%-ot kér, ami egy 50 milliós építkezés esetében 4-6 millió Ft extra költséget jelenthet.

 

Mi a hátulütője, ha Te magad irányítod a kivitelezést?

 

Ha szűk a költségvetés, ez a megoldás tűnik a legolcsóbbnak, hiszen magadnak nem kell fizetni, bár mivel jelentős időt igényel, a munkádat nem fogod tudni zavartalanul végezni mellette. Hatalmas terhet jelent, hiszen valamennyi szakágat és munkafázist ismerni kell és Neked kell koordinálni, a szakembereket kiválasztani, leszervezni a megfelelő időre.

 

Ez nem jelenthet problémát, amennyiben otthonosan mozogsz ezen a területen, más esetben azonban meggyűlhet vele a bajod, és végeredményben megdrágíthatja a kivitelezést is. Kétségtelen előnye, hogy jelentős költséget spórolhatsz egy generálkivitelezővel szemben.

 

A tökéletes megoldás

 

Ami viszont elmaradhatatlan, hogy egy nagy tapasztalattal rendelkező műszaki ellenőrt fogadj fel az érdekeid képviseletére és a kivitelezés ellenőrzésére. Így a hibák elkerülésével jelentős költséget takaríthatsz meg.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!