Nyitókép: Archív

 

A húsvéti asztalra kerülő  finomságokért idén is többet kell majd fizetnünk. A Partners számításai szerint 2024-ben több mint 300 euróba kerülhet a húsvéti bevásárlás, ami átlagosan öt százalékkal több a tavalyinál. Idén drágábbak az élelmiszerek, ugyanakkor, a díszek valamivel olcsóbbak lettek.

 

„A leginkább az élelmiszerek, nevezetesen a majonéz, a tojás, a felvágottak, de a kenyér és az alkoholos és alkoholmentes italok drágultak”

 

– magyarázta Jana Trogová, a Partners cég személyi pénzügyi szakértője. Hozzátette: a sütőipari alapanyagok ára hozzávetőleg 13 százalékkal, míg a húsvéti asztal egyéb alapanyagai hozzávetőleg nyolc százalékkal drágultak.

 

 hirdetes_300x300  

Pénzügyi szakértők számításai szerint a húsvéti ünnepek teljes költsége – az utazási költségek nélkül – körülbelül 306 euróra emelkedhet. Az összeg tartalmazza a sütéshez szükséges alapanyagokat, a húsvéti lakoma árát a családnak, a vendégeknek szánt étel és ital árát, valamint a locsolóknak szánt figyelmességet.

 

Trogová azt javasolta, hogy a húsvéti bevásárlást és az ünnepi kiadásokat ha csak lehet, a szokásos költségvetésből finanszírozzuk, vagy előre spóroljunk rájuk. Hangsúlyozta, hogy nem ajánlatos, ha a váratlan kiadásokra elkülönített pénzügyi tartalékhoz nyúlunk. „Ez a tartalék elsősorban a váratlan élethelyzetek kiadásait szolgálja, nem pedig a rendszeres ünnepi kiadások finanszírozását” – mondta Trogová.

 

A pénzügyi szakember arra is emlékeztetett, hogy a húsvét a gyermekek pénzügyi műveltségének is jó iskolája lehet. A húsvéti locsolkodásból gyakran hoznak pénzt a gyerekek, amivel a szülők fejleszthetik gyermekük pénzügyi ismereteit.

 

Trogová azt tanácsolta, hogy a bevételt osszák két részre.

 

„A gyerekek az összeg felét elkölthetik valamire, amire vágytak, például játékra vagy mozijegyre. A fennmaradó felét érdemes félretenni a jövőbeni dolgokra. Ez a megközelítés felelősségre és fegyelemre tanítja a gyerekeket”

 

– zárta gondolatait a személyi pénzügyek szakértője.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!