Nyitókép: SITA

 

Sokkolta a világot, hogy Katalin wales-i hercegné pénteken videóüzenetben bejelentette: rákbeteg. Míg Károly király azonnal és őszintén kommunikált betegségéről, a wales-i hercegné más utat választott, ami rögösebbnek bizonyult.

Katalin hercegné egyszerű és őszinte, mégis tekintélyt parancsoló videóüzenetét sokan dicsérték. A felvételt a BBC egy stábja rögzítette múlt hét szerdán, és az látszódik rajta, hogy a háromgyerekes édesanya egy padon ül egy kertben, egyszerű farmert visel és csíkos pulóvert. Úgy tűnik, smink sincs rajta, vagy csak nagyon kevés. Egyszerű szavakkal fogalmazza meg üzenetét, lefegyverző őszinteséggel, amelynek lényege: mindenki értse meg, hogy családjának most nyugalomra van szüksége. A határozott, mégis kedves hangvételű videót azzal zárja a hercegné: gondol azokra, akiknek az életében jelen van a rákbetegség, és arra kéri őket, hogy ne veszítsék el a hitet és a reményt, hiszen nincsenek egyedül.

 

Sokan észrevették, hogy Katalin hercegné háta mögött a kertben nárciszok láthatóak – ez a virág nem csak a rákból való kigyógyulás reményét szimbolizálja, ami miatt daganatos betegekkel foglalkozó szervezetek is használják jelképként, hanem egyben Wales nemzeti virága is. A trónörökös és felesége az ország védőszentje, Szent Dávid napján kabátjuk hajtókájára szokták tűzni a nárciszt.

 

 hirdetes_300x300  

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Prince and Princess of Wales (@princeandprincessofwales) által megosztott bejegyzés

 

A videó megrázta az Egyesült Királyság közvéleményét – a lapokban bátornak nevezték a hercegné kiállását, a televíziók által megszólaltatott emberek meghatódva dicsérték Katalint, és sajnálkoztak a súlyos diagnózisa miatt, királyi szakértők pedig hangsúlyozták: a hercegné úgy mutatta magát törékenynek és emberinek, hogy mindeközben uralkodói tartást tanúsított.

 

A videó mindenesetre rendkívülinek számít, hiszen idén januárig egyáltalán nem volt jellemző, hogy a királyi család tagjai nyilvánosságra hozzák: milyen megbetegedésekben szenvednek.

 

Valószínűleg végül amiatt is döntöttek úgy, hogy nyilvánosságra hozzák Katalin hercegné diagnózisát, mert míg a műtét utáni lábadozáshoz elég lett volna mintegy két hónapot kihagyni a királyi kötelezettségekből, a február végén elkezdett kemoterápia miatt a 42 éves édesanya orvosai azt tanácsoltak neki: addig ne jelenjen meg nyilvánosan, amíg tőlük  arra engedélyt nem kap.

 

Ráadásul múlt héten az is kiderült: a kórháznak személyzetének néhány tagja, ahol Katalint ápolták, megpróbált hozzáférni a hercegné egészségügyi adataihoz. Habár nem tudni, sikerrel jártak-e, ezzel a pár lépéskényszerbe került, hiszen valószínűleg nem szerették volna, hogy máshonnét szivárogjon ki a diagnózis mibenléte.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!