Nyitókép: Facebook live, Peter Pellegrini, reprofoto

 

Az első munkahelyhez való jog néven futó projekt célja a 30 év alatti fiatalok munkavállalásának elősegítése. A szlovák munkaügyi minisztérium ösztönözi fogja a munkavállalókat, hogy olyan fiatal pályakezdőket alkalmazzanak, akik legalább két hónapja a Munkahivatal nyilvántartásában vannak, hat hónapnál hosszabb munkaviszonnyal eddig nem rendelkeztek és nemrég fejezték be a középiskolát vagy az egyetemet.

 

„Az alapelv az, hogy vonzó hozzájárulást biztosítsunk a munkáltatóknak, a teljes munkabér 90 százalékáig. A munkáltatók számára legfeljebb 1318,50 euróig térítjük meg a bérköltséget hat hónapon keresztül. Ez a nemzetgazdasági átlagbérből számolt teljes munkabér 70 százaléka”

 

– mondta Erik Tomáš munkaügyi, szociális és családügyi miniszter Peter Pellegrini társaságában.

 

 hirdetes_300x300  

A feltétel ugyanakkor az lesz, hogy a munkáltatónak további hat hónapig a munkahelyén kell tartania a fiatalokat. A munkáltató ezt a juttatást előre megkapja. A projekttámogatást életkortól függetlenül olyan külföldön dolgozók is igénybe vehetik, akik még nem dolgoztak Szlovákiában.

 

Ez egy kísérleti projekt, amelyre a Munkaügyi Minisztérium 13 millió eurót különített el. Ha nagyobb lesz az érdeklődés a projekt iránt, a miniszter ígéretet tett arra, hogy növelik az erre szánt forrásokat.

 

A minisztérium az év végén kiértékeli a projekt sikerességét.

 

„Ha sikeresnek bizonyul, folytatjuk, és talán törvénybe is iktatjuk”

 

– tette hozzá E. Tomáš. A munkaadók április 10-től igényelhetnek járulékot, az első fiatalok idén májustól kerülhetnek alkalmazásba e projekt keretében.

 

Emellett a Munkaügyi Minisztérium a Motiváld magad a munkára programban részt vevő fiataloknak havi 150 eurós keresetkiegészítést biztosít a foglalkoztatásuk három hónapjára.

 

A következő három hónapban a fizetésén felül havi 75 eurót kap. A munkaügyi minisztérium ezzel szeretné motiválni a fiatalokat, hogy megtartsák munkahelyüket. Egy másik projektet szánnak az ún fiatal felnőttek, azaz a gyermek- és családközpontok felnőtt ügyfelei számára.

 

„Ezzel a B csoportos jogosítványhoz térítjük a tanfolyamot, valamint a magasabb besorolású jogosítványok megszerzését is, mert az ilyen személyek könnyebben alkalmazhatók a munkaerőpiacon”

 

– tette hozzá Tomáš.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!