Nyitókép:SITA

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy indiai tévéinterjúban vázolta a kijevi javaslatot a békefolyamat elindítására.

Ukrajna megkezdheti a béketárgyalásokat Oroszországgal a Volodimir Zelenszkij elnök által javasolt „békeképlet” keretében – mondta Kuleba az NDTV indiai tévéállomásnak. Közlése szerint Kijev már készen áll megindítani a diplomáciai folyamatot csúcstalálkozókon, ha Ukrajna béketervét veszik alapul.

 

Az előzmények

 hirdetes_300x300  

 

Korábban Ukrajna elnöke svájci látogatása során felkérte Bernt, hogy szervezzen magas szintű békekonferencia-sorozatot a katonai konfliktus megoldásának lehetőségeiről. Viola Amherd svájci elnök kijelentette, hogy üdvözli a kérést, és Svájc készen áll a közreműködésre és a tárgyalássorozat beindítására.

 

Az ukrán elnöki hivatal vezetője február végén azt közölte, hogy az orosz fél is meghívást kap a második konferenciára. Kijev át akarja adni a részletes rendezési tervet Moszkvának, de ezt önmagában még nem tekinti tárgyalásnak.

 

Eddigi nyilatkozatai alapján Moszkva mereven elzárkózik ezektől a gondolatoktól, főként mert az említett régiókat már annektálta az Orosz Föderációba

 

A Kreml többször is kijelentette, hogy a békés rendezés Kijevvel csak a „terepen” fennálló realitások alapján valósítható meg. Ez azt jelenti, hogy Moszkva akkor lesz – esetleg – hajlandó tárgyalni, ha vereségre áll a frontokon, vagy veszteségei túlzottak. Jelenleg ilyen helyzet nem áll fenn.

 

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with members of the Security Council via video conference at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, Russia, Friday, March 29, 2024. (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Emellett Putyin a  háború befejezésének feltételéül követeli, hogy ismerjék el véglegesnek az ukrán területek mintegy 20%-a feletti orosz fennhatóságot.

 

Ugyanakkor az orosz elnök elvileg jelezte készségét a tűzszünetre és a tárgyalások megkezdésére Kijevvel, de csakis a saját feltételei szerint.

 

Ukrajna széles nemzetközi támogatást keres, és ebben Indiára is számítana

 

A Kínai Népköztársaság már korábban jelezte, hogy csak akkor hajlandó részt venni a béketárgyalásokon, ha az asztalnál Oroszország is helyet kap. Emiatt kétséges, hogy jelen lenne-e a beindító alapegyeztetésen. Kuleba külügyminiszter most azért látogatott Indiába, hogy legalább Mori miniszterelnök egyetértését megszerezze, ami feltétlenül szükséges a válság globális megközelítéséhez.

 

Az indiai fél korábban erősen tartózkodó volt abban, hogy Ukrajna kedvéért konfrontálódjon-e Oroszországgal. Ezt a miniszterelnök azzal a kijelentéssel fejezte ki, hogy „ez most nem a háborúk korszaka” – de máig sem tisztázott, hogy pontosan mit értett alatta.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!