Nyitókép: SITA

 

Egy kedden megjelent könyvinterjúban Ferenc pápa felfedte azokat a politikai „manővereket”, amelyekkel az elmúlt két pápaválasztás során befolyásolták a szavazást. Tagadta egyúttal, hogy a folyamat megreformálását tervezte volna a jövőbeli konklávékra vonatkozóan. A bizalmas információokat az „Utód: Emlékeim XVI. Benedekről” című könyv tartalmazza, amelyben a jelenlegi argentin pápa feltárja kapcsolatát a néhai német pápával és más vatikáni ügyekkel.

 

 

Javier Martínez-Brocal, a spanyol ABC tudósítóval készült interjúként írt könyv kényes időben érkezik a 87 éves František számára. A pápa rossz egészségi állapota kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy meddig marad hivatalában, vajon XVI. Benedek nyomdokaiba lépve lemonde-, és ha igen, ki tudná esetleg helyettesíteni. A könyvben Ferenc felfedte a XVI. Benedeket megválasztó 2005-ös konklávé korábban bizalmas részleteit. Egyúttal a 2013-as pápaválasztás részleteit is, amelyen őt magát választották meg. Ferenc azt mondta, hogy eltekinthet a bíborosokra vonatkozó titoktartási eskütől, mert ő maga a pápa.

 hirdetes_810x300  

 

Ferenc elmondta, hogy 2005-ben a bíborosok megpróbálták „felhasználni” Benedek – akkoriban Joseph Ratzinger bíboros – megválasztásának megakadályozására. Ferenc szerint nem az ő megválasztása volt a szándék, hanem egy kompromisszumos jelölt kikényszerítése, miután Ratzingert kizárták a jelöltségből.

 

„Aztán azt mondták nekem, hogy nem akarnak „idegen” pápát, más szóval nem olasz pápát”

 

– mondta Ferenc. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a folyamat nem annyira arról szól, hogy a bíborosokat a Szentlélek ihlette, mint inkább egy hideg és kemény politikai számítás volt.

 

 

Ferenc elmondta, hogy 2005-ben vetett véget a fent említett „manővernek” azzal, hogy bejelentette, nem vállalja a pápai tisztéget. Ezt követően Ratzingert választották be. „Abbann a pillanatban ő volt az egyetlen, szóbajöhet személy, aki pápa lehetett” – mondta Ferenc, hozzátéve, hogy ő is Ratzingerre szavazott.

 

2013-ban, Benedek lemondása után, Ferenc szerint politikai manőverekre is sor került. Ferenc, aki akkoriban Jorge Mario Bergoglio bíboros néven volt ismert, azt mondta, hogy erre csak azután jött rá, hogy a bíborosok felvonultak mögé, kérdésekkel ostorozva a latin-amerikai egyházzal kapcsolatban, és azt sugallták, hogy egyre nagyobb a támogatása.

 

Elmondása szerint akkor tudatosult benne, hogy pápa lehet, amikor március 13-án, közvetlenül a zárószavazás előtt Santos Abril y Castelló spanyol bíboros ebéd után odaszaladt hozzá. Kérdést tett fel Bergogliónak egészségi állapotára vonatkozóan, hogy vállalja-e a pápaság fizikai követelményeit, mivel az ellenzők korábban egészségi állapotára, mint megválasztásának lehetséges akadályára mutattak rá.

 

– Eminencia, igaz, hogy hiányzik a tüdeje? – kérdezte Abril. Ferenc azt válaszolta, hogy légúti fertőzés után eltávolították a tüdejének egy részét. Miközben biztosította a bíborost, hogy a műtétre több mint 50 éve került sor. Majd felidézte Abrilt, aki megjegyezte: „Ó, azok az utolsó pillanatban végrehajtott manőverek…”

 

Ferenc az interjúban cáfolta azokat a pletykákat is, miszerint a konklávé szabályainak reformját tervezné. a leendő pápai választásokra.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!