Nyitókép: SITA

 

Több mint két héttel azelőtt, hogy terroristák megtámadták Moszkva külvárosait, az amerikai kormány közölte orosz tisztviselőkkel, hogy a nagyváros szélén található népszerű Crocus City Hall koncertközpont lehet a célpont. A The Washington Post amerikai tisztségviselőkre hivatkozva cáfolta Moszkva korábbi állítását, miszerint az amerikai figyelmeztetések túl általánosak voltak ahhoz, hogy segítsenek megakadályozni a támadást.

 

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet többször is magára vállalta a felelősséget az elmúlt 20 év legvéresebb oroszországi merényletéért, amelynek a hatóságok szerint legalább 144 halottja és 551 sebesültje van. Moszkva azonban továbbra is keresi a kapcsolatot a támadók és Ukrajna között.

 

A támadással való kapcsolatra vonatkozó orosz vádat, amelyet semmilyen bizonyíték nem támasztott alá, Kijev és Washington is elutasította. Az Egyesült Államok előre figyelmeztette Moszkvát az iszlám szélsőségesek fenyegetésére, de Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilvánosan elutasította ezt a figyelmeztetést, mint az orosz társadalom megfélemlítésére és zsarolására tett állítólagos kísérletet.

 hirdetes_810x300  

 

In this photo taken from video released by Russian Emergency Ministry Press Service on Tuesday, March 26, 2024, rescuers work in the burned concert hall after a terrorists attack on the building of the Crocus City Hall on the western edge of Moscow, Russia. Russia is still reeling from the attack Friday in which gunmen killed 139 people in the Crocus City Hall, a concert venue on the outskirts of Moscow. Health officials said about 90 people remain hospitalized, with 22 of them, including two children, in grave condition. (Russian Emergency Ministry Press Service via AP)

 

Alekszandr Bortnyikov, az orosz FSZB titkosszolgálat igazgatója néhány napja elismerte, hogy az orosz hatóságok figyelmeztették az Egyesült Államokat a szélsőségesek támadásának veszélyére, de szerinte ez általános figyelmeztetés volt. Hasonlóan nyilatkozott kedden az orosz SVR polgári hírszerzés vezetője, Szergej Nariskin. Szerinte az amerikaiak továbbították az információt az FSZB-nek. „Az információ túl általános volt, és nem tette lehetővé az érintettek teljes azonosítását” – mondta Nariskin az Interfaxnak.

 

A The Washington Post szerint meg nem nevezett amerikai tisztviselők most azt mondták, hogy Washington kifejezetten konkrétan figyelmeztette Moszkvát a Crocus kultúrközpont elleni potenciális támadásra.Az amerikaiak nagyon konkrét információkat osztottak meg a terroristák terveiről egy olyan országgal, amellyel nem ápolnak baráti viszonyt, ami szokatlan lépés – jegyezte meg a lap.

 

Míg Washington „figyelmeztetési kötelességnek” nevezi és rendszeresen megosztja a potenciális terrortámadásokról szóló információkat más országokkal, szokatlan, hogy konkrét célpontokról is információt adnak át egy ellenfélnek tekintett országnak – írja az újság.

 

Fennáll a veszélye annak, hogy kiderül, hogyan jutott az Egyesült Államok az információhoz, ami veszélyeztetheti titkos megfigyelési tevékenységét vagy embereit.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!