Nyitókép: X

 

Csak a szerencsén múlott, hogy senki nem sérült meg, amikor egy nagy darab űrszemét végigszánkázott egy családi házon Amerikában. A jelek a Nemzetközi Űrállomás nemrég visszatért akkumulátorcsomagjára mutatnak.

 

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége még 2021-ben indított útnak egy 2,6 tonnás, elhasznált akkumulátorcsomagot, mely többéves keringést követően idén márciusban lépett be a Föld légkörébe, ahol elégett. Legalábbis a legtöbb darabja, a jelek szerint ugyanis egy nagyobb porció túlélte a belépést, és egy házat talált el Amerikában.

 

 hirdetes_810x300  

Az incidens a floridai Naples városában történt, egy családi házra ugyanis egy henger alakú, nagyjából 900 gramm tömegű tárgy esett – áttörve a tetőt, a mennyezetet, de még a padlón is lyukat ütött.

 

Egy Alejandro Otero nevű felhasználó az X-en számolt be az esetről, több képpel is dokumentálva a dolgot.

 

 

Több dolog is arra utal, hogy tényleg az ISS-ről elengedett akkucsomaghoz kapcsolható az eset: egyrészt a dátum is stimmel (március 8.), másrészt pont Florida azon része felett haladt át a légkörbe belépéskor.

 

A férfi arról beszélt, nagyon megrémült, de hálás, hogy senkinek nem esett baja – szavaiból azt lehet kivenni, hogy a fiától sem járt messze a házon átgázoló törmelékdarab.

 

A férfi felvette a kapcsolatot Jonathan McDowell asztrofizikussal, aki már több ezer légkörbe visszatérés adatait vizsgálta, köztük az ISS-akkupakkét is. A szakember elmondta: míg a legtöbb hasonló jelentés jellemzően nem érdekes, itt – a körülmények ismeretében, hogy át is repült a házon a darab, és pont ott, pont akkor – már érdekesnek vélte a dolgot.

 

 

McDowell segített Alejandro Oterónak felvenni a kapcsolatot az Aerospace Corporation nonprofit kutatás-fejlesztési központtal, majd a NASA begyűjtötte a törmeléket, melyet jelenleg is vizsgál. Hivatalos megerősítés még nincs arról, hogy tényleg az akkumulátorcsomag egy darabja, de az időpont és a helyszín egyezik.

 

Az akkumulátorokat tartalmazó raklap volt a legnagyobb tárgy, amit valaha ledobtak az ISS-ről – McDowell már akkor is aggodalmának adott hangot, amikor 2021-ben útnak eresztették az űrállomásról, mondván az túl nagy volt az ellenőrizetlen visszatéréshez.

 

Egyelőre az sem ismert, hogy ki lenne felelős a család kártalanításáért, ha kiderülne, valóban az ISS-ről elengedett akkucsomag egy darabja okozott komoly kárt a házban. A Nemzetközi Űrállomáson ugyanis több ország űrügynöksége is jelen van, a NASA mellett az Európai Űrügynökség (ESA), a japán űrhivatal (JAXA) és az orosz Roszkoszmosz is.

 

HVG, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!