Nyitókép: Euronews

 

A politikai favoritizmus vádja érheti az Európai Bizottságot. A német európai parlamenti képviselő, Markus Pieper kis- és középvállalkozások megbízottjává történő kinevezésére vonatkozó döntést négy biztos megtámadta, és levelet írtak Ursula von der Leyen elnöknek, hogy vitassák meg a kinevezést.

A szocialisták, liberálisok és zöldek képviselői szintén bírálják a választást, és arra kérik a Bizottságot, hogy ismételje meg az eljárást.

 

„Szerintem a kiválasztási folyamatot meg kell ismételni, és ezúttal ragaszkodniuk kell azokhoz a kritériumokhoz az Európai Bizottságnál, amelyeket saját maguk határoztak meg. Azt mondták, az érdemek, a nemek közötti egyensúly alapján fognak dönteni, és ha két jelölt azonos képességű, akkor a kiválasztottnak abból a tagállamokból kell származnia, amelynek az uniós intézményekben kevesebb képviselete van. Mindhárom kritérium alapján úgy tűnik, hogy ez a jelölt (Pieper) sokkal rosszabb volt, mint a másik két jelölt. Szóval olyan eljárást szeretnék, ahol a legjobb jelölt kapja meg az állást. Szerintem ez teljesen normális”

 

 hirdetes_810x300  

– fogalmazott Daniel Freund, a Zöldek európai parlamenti képviselője.

 

Pieper a német Kereszténydemokrata Unió tagja, ugyanúgy, mint Ursula von der Leyen, és annak ellenére részesitették előnyben a többi jelölttel szemben, hogy állítólag rosszabb pontszámot ért el náluk a kiválasztási folyamatban.

 

Az Európai Bizottság védelmébe vette a kinevezését, és azt állítják, hogy minden pontosan úgy történt, mint a többi hasonló esetben.

 

„A folyamat nagyon egyszerű. Ez a személyzeti biztos javaslata. Tehát Hahn biztos úr, az elnökkel egyetértésben, és az ügyben érintett szakterület biztosával, Thierry Bretonnal folytatott konzultációt követően javasolt”

 

– foglalta össze Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője.

 

Az újonnan létrehozott kkv-megbízotti poszt öt évre szól, a fizetése pedig csaknem havi 17 000 eurós alaptól indul.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!