Nyitókép: SITA

 

Már idén, az év végére létrejöhet egy különleges bíróság Vlagyimir Putyin orosz elnök – valamint más vezető orosz politikusok/katonák bűneinek vizsgálatára – mondta Didier Reynders uniós igazságügyi biztos.

Elmondása szerint „két lehetőséget mérlegelnek: egy többoldalú megállapodáson alapuló nemzetközi törvényszéket vagy egy egyszerűsített megoldást, amely Ukrajna és az Európa Tanács közötti kétoldalú megállapodáson alapul”.

 

Emellett egy speciális transzfermechanizmust is létrehoznak, hogy az ukrán bíróságokról az ügyeket az új bírósághoz lehessen továbbítani. Hollandia szívesen vállalja, hogy az Ukrajna elleni agresszió bűntetteinek üldözésével foglalkozó nemzetközi központ (ICPA) mellett otthont adjon a bíróságnak is.

 hirdetes_810x300  

 

Közben az ukrán katonai hírszerzés (HUR) bejelentette, hogy felrobbantottak egy olajvezetéket az oroszországi Rosztov területen lévő Azov város közelében, amely kőolajtermékeket szállított az Azovi-tengeri kikötőben lévő tankhajókba. A robbanás után a tartályhajók megrakodását határozatlan időre felfüggesztették. A HUR közzétett egy videót is, amely állítólag a robbanást rögzítette, de nem tisztázta, hogy ki állt a robbanás mögött, vagy ki rögzítette a felvételt.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!