A húsvéti ünnepek közeledtével az asztalokon egyre több finomság kap helyet. Ezek között az ételek között szerepelnek hagyományosak, de vannak újdonságok is.

 

Nagypénteken szigorú böjt van

 

Zöldcsütörtökön a gazdasszonyok igyekeztek valami zöldet tenni az asztalra – általában spenótot, sóskát vagy csalánt. Emellett azonban gubát, nudlit és metéltet is ettek. Nagypénteken szigorú böjtöt tartottak. Naponta háromszor étkeztek, de csak egyszer lakhattak jól.

 

 hirdetes_810x300  

Szombaton az asszonyok Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére (húsvétvasárnapra) sütöttek és főztek, ám aznap még betartották a böjtöt. Ebédre általában a füstölt hús kifőtt levéből főztek savanyú levest, melyet tojással sűrítettek. Vacsorára káposztalevest fogyasztottak gombával, esetleg juhtúrós vagy mákos gubát.

 

Fotó: zenskyweb.sk

 

Kolbász és kocsonya is gyakran kerül az asztalra

 

A gazdasszonyok a kosárba elkészítették az ünnepi étkeket, amelyek közé a sonka, kolbász, festett tojás, kenyér, só, cékla, torma és a sajt tartozott. A hímzett kendővel letakart kosarat a templomban megáldotta a pap. A megáldott ételt pedig másnap kitették az asztalra, mint a húsvéti megvendégelés jelképét, és ezzel befejeződött a böjt. Ezeket a szokásokat sok helyen a mai napig betartják.

 

Fotó: minalunk.hu

 

A húsételek közül a sonkán kívül gyakran kerül az asztalra sült bárány és kecskegida is. Néhány helyen húsvéti töltelék is készül – felszeletelt zsemléből, füstölt húsból, tojásból, gombából és valamilyen zöldből, általában spenótból vagy csalánlevélből –, melyet tepsiben sütnek meg. A húsvéti ünnepekkor gyakran fogyasztanak kolbászt és kocsonyát is. Az asztalon ebben az időszakban nagyon gyakori elem a túró, az ostyepka és a sajt. A tradicionális italok közé pedig a pálinka és a bor tartozik.

 

Fotó: sztarcafe.hu

 

A kelet-szlovákiaiak paschát, azaz fehér lisztből készült, kelesztett kalácsot esznek, melynek sikeres megsütése az egész éves bő termést szimbolizálja. Nagyon sok háztartásban húsvéti bárányt is sütnek kerámia vagy pléh sütőformában.

 

Forrás: teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.