Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Felvidéken is a chili. A belőle készült szószoknak különféle fajtái léteznek. A nálunk különlegességnek számító mexikói stílust a Burning Angel megálmodója, készítője gyártotta le először. Varga Gáborral beszélgettem a kezdetekről, a szószok milyenségéről, felhasználási módokról. Karácsony közeledtével akár megnyerő ajándékként is adható szeretteinknek.

 

Interjú egy világbajnok csiliszósz-készítővel.

 

Honnan jött az ötlet, hogy chiliszószok készítésével foglalkozzatok?

 

 hirdetes_300x300  

2014-ben kaptam pár szem chilit, majd a következő évben 10 chilipaprikát ültettem. Úgy emlékezem azokra a napokra, mintha most lett volna. Beérésük után jöttem rá, hogy önmagukban szinte lehetetlen fogyasztani, s elkezdtem feldolgzási módokat keresni. Különféle stílusokat próbáltam ki rengeteg fűszerkombinációval, amíg megtaláltam azt, amelyik legjobban tetszett.

 

A világbajnok szósz első receptje már ekkor meg lett alkotva (mosolyog). Mint őstermelő 2016-ban kezdtem bele a márkaépítésbe. Tavaly óta már ketten csináljuk a chilizést Hegedűs Tamás barátommal, így egyre jobban és sikeresebben tudunk növekedni. Tomi rengeteget segít a termesztésnél – agrármérnökként csodákra képes a növénnyekkel, néha magam is meglepődök…

 

Mi is az a chiliszósz valójában? 

 

Szigorúan fűszer, ízesítőként nem ajánlott önmagában fogyasztani. Mi a mexikói szalsza-stílus alapján készítjük szószainkat – azaz paradicsomos alap, fűszerek és természetesen a chili. Ennek a stílusnak az az előnye, hogy elsősorban az ízekre összpontosít, a csípősség és a fűszerek a plussz élményt adják.

 

 

Hogy készítitek, milyen a készítési folyamat? 

 

Azzal kezdjük, hogy leszüreteljük, válogatjuk, előkészítjük. Recept alapján főzünk, van. ahol a paradicsommal kezdjük, van, ahol a chilivel, majd fűszerezzük. Az egész főzés folyamán kóstoljuk, ugyanis minden évben picit más a chilik erőssége. Függ attól, hogy szabadföldi vagy fóliás, hogy mennyi tápanyagot szívott magába, milyen volt az időjárás, stb.. Mivel némelyik fűszernek idő kell, amire kiadja az aromáit, illetve hogy az ízek harmonikusan összeérjenek, a főzés sokszor több mint egy, másfél napon át történik.

 

Honnan származik az alapanyag? 

 

A chilipaprikák és a paradicsomok szigorúan saját termesztésből, a fűszerek egy részét is igyekszünk magunk megtermelni. Hisszük, hogy a személyes jelenlét – a magvetéstől, a kiültetésen át egészen az utolsó szüretig – meghálálja a befektetett munkát és ez adja a termékeink magas minőségét és egyediségét. Amire nagyon odafigyelünk még, az az, hogy ha nem is saját termesztés, azt nálunk mindenképp meg lehessen termeszteni – példa a hurmikaki, ami Nagymegyeren termett.

 

A szószok készítői: Varga Gábor (jobbról)

 

Mikor fogyasztottál utoljára chili szószt? 

 

Szinte minden nap fogyasztunk, igaz, néha kimarad…

 

Mire használhatóak fel a szószaitok? 

 

Nem túlzok, ha azt mondom, mindenre. Valójában tényleg mindenhez használjuk: palacsintához, süteménybe, kávéba…

 

Természetesen főzés közben és a kész ételek ízesítéséhez is. Vannak univerzális chiliszószok, amiket bármilyen ételhez lehet használni – például az enyhén csípős Intro, illetve a specifikusabbak, mint például az afrodiziákumos Eros, amit pörköltalapba vagy steakekhez ajánlunk.

 

 

Tudnátok olvasóinknak valamilyen könnyen készíthető receptet ajánlani? 

 

Vajaskenyér chiliszószal. Palacsinta chiliszósszal. Bármi chiliszósszal…mindegy csak csípjen (mondja büszkén és mosolyogva) Nem is annyira a recept, mint inkább a tipp a lényeg: minél inkább a főzés elején van hozzátéve a chiliszósz az ételhez, annál kevésbé fog csípni, de az ízek sokkal jobban összeérnek, kerekebb lesz.

 

Recept: tarját megsózás után bekenni a Killer Tomatoes paradicsomdzsemmel és egy éjszakát pihenni hagyni, majd lassú tűzön (120-140 °C) megsütni. A csípősség eltűnik, csak egy csavar lesz a nyelv végén, a dzsem édessége enyhén karamellizálódik és a paradicsom frissessége pedig könnyedebbé teszi a húst.

 

Honnan eredeztethető a név? Miért épp ezt a nevet adtátok termékeiteknek? 

 

Mást akartam, mint az akkor divatos név+chili kombinációt, de szerettem volna, hogy van utalás mindkettőre. A burning az égető érzésre utal, az angel pedig a nevemből (Gábor, Gabriel) jött.

 

 

Információink szerint idén több nívós díjat is nyertetek. Hol mindenhol és mit kell róluk tudni?

 

A legjelentősebb versenyek az Amerikai Egyesült Államokban kerülnek megrendezésre. Az első díjat még 2017-ben kaptuk épp karácsonyra, a Mr. T szószunk világbajnok lett a World Hot Sauce Awards-on. Az idei évünk kimondottan sikeres, nyolc díjat hoztunk haza. Köztük van egy nem chilis versenyes sikerünk is az International Flavour Awards-rol, ahol a chilis olajunk ezüstérmes lett az ízesített olajok kategóriájában. Ez az olaj később chilis versenyen is megállta a helyét és újabb ezüstérmet nyert. Legutoljára pedig a Tiny Monster zöld szószunk kapott aranyérmet a világ legrégebbi chilis versenyén.

 

Közeleg a legszebb ünnep. A karácsonyi menü valamelyikében is ott lesz a szósz?

 

Sajnos nem lehet – gyerekbarát a menü, bár már ők is szeretik a csípőset. Viszont az asztalon ott lesz legalább két-három szósz.

 

Készültek valami ünnepi különtermékkel? 

 

Részben igen. Chilis csoki és chilis sör, amivel készültünk. A csokit a Hanzo kézműves csokoládézóval közösen készítettük – egy 72%-os, liofilizált eperdarabos és egy fehér csoki lett az együttműködésünk terméke. A sör pedig a Rye Island kézműves sörfőzdével közösen alkotott testesebb stout.

 

 

Meddig lehet megrendelni őket és hol lesznek kaphatóak? 

 

A készlet erejéig, vagy amíg van rá kereslet. A sört elsősorban a BeerHeaven sörbárban Nagymegyeren, a csokit bárhol a Hanzo csokoládékkal együtt, illetve mindkettő tőlünk, a termelői piacokon és karácsonyi vásárokon is beszerezhető.

 

Hogy látod a chiliszószok felvidéki előretörését? 

 

Lassan, de biztosan haladnak. Sajnos eléggé le vagyunk maradva a világhoz képest, mert egy-két termék, amit ismernek az emberek – darálmányok és a csípős kecsup – és sokszor a leves csak akkor csíp jól, ha már piros. Sokan meglepődnek, hogy a chili nem csak csíp, hanem íze is van. Jó hír, hogy a fogyasztók is egyre inkább tudatosabbak és a minőségi ízélményeket keresik. Még jobb hír, hogy egyre több a becsületes termelő, aki minőségi terméket tud felmutatni.

 

Mik a közeljövőt illető terveitek? Várható újabb ízkombináció? 

 

Most fejeztük be a szüretelést, viszont még így is sok munka vár ránk a kertben. Karácsonykor pihenünk egy picit, januárban már elkezdjük a magvetést. Az év első két hónapjában eljátszunk egy kicsit az ízekkel és az összetevőkkel. Szeretnénk létrehozni több gyümölcsös chiliszószt, illetve megalkotni Szlovákia legcsípősebb szószát is.

 

Nagyszerű tervek! Jómagam több szószotokat is kóstoltam már és mondhatom, nagyon elégedettek vagyunk. Mi például a pörköltbe is tesszük, ahogy ajánlottátok, és bevált. Ajánlom mindenkinek. Köszönöm a beszélgetést, s a Körkép.sk csapata nevében sok sikert kívánunk.

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.