Nyitókép: Horena Anikó (A képen: rántott karfiol sült krumplival)

 

A közkedvelt fogások egyike a rántott szelet, rántott zöldség. Sok helyen évek óta kihagyhatatlan főétel. Van, ahol a vasárnapi, míg másutt az ünnepi étkek része.

 

Sajnos, egyre több helyen kerülik az olajban, zsírban való sütést. Sok szakács – akár otthoni, akár vendéglátóipari – törekedik az ételek egészséges módon való elkészítésére. De vajon ez hogyan oldható meg a rántott fogások esetében? Olyan megoldást mutatunk, ami még ízletes is.

 
A csallóközi településeken is kedvenc fogásokká váltak a rántott hús- és zöldségfélék.
„Bármi, amit rántott módon készítenétek el (hal, csirke, bármilyen húsok, zöldségek) olajban vagy zsírban, az a sütőben is megsül.”
– vallja az aranykezű cukrász, Horena Anikó.
Sütés előtti percek.
Sokan úgy vélik, az olajban és zsírban sült étkek károsak az egészségre. Ezt már többször cáfolták, mégis vannak, akik keresik a rántott ételek egészségesebb módon való elkészítését.
Az aranykezű cukrász a Tallósi Termelői Piacon.
Horena Anikónál járva láttuk, hogy ő ugyan egy speciális, kerámia bevonatú  tepsit használ, de a célnak akármilyen sütőlap megfelel. Felidézte, hogy korábban sütőpapírt alkalmazott. Így, ha nekünk hagyományos sütőlapunk van kéznél, a rántott ételek elkészítéséhez már csak sütőpapírra van szükségünk. A kerámia bevonatú tepsibe viszont nem kell hozzá semmi.
Rántott karfiol sült krumplival Horena Anikó ajánlásával.

A rántott étkek titka

Horena Anikó tapasztalatai szerint az adott hozzávalót a szokásos módon kell bepanírozni, majd a tepsire sütőpapírt helyezünk, amit olívaolajjal meglocsolunk. Erre rakhatóak a rántandó hús- vagy zöldségfajták. A zsemlemorzsa például  kukoricapehellyel helyettesíthető.
Lehet mellé burgonyát, répát vagy bármilyen zöldséget tenni,  majd ismét olivaolajjal meglocsolni. A köret sózható.
A sütőlapot 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe toljuk. Légkeveréssel sütünk. A tepsi a sütési idő felében megfordítható. Sütési idő cca. 25-40 perc fallattól, mérettől függően.
Horena Anikó a keszölcési rendezvényen.

Finom és ropogós sültek

A fogás valóban ellenállhatatlan lett és hasonlóan nyilatkoztak a cukrász szerettei is.
„Az ételek szépre, finomra, ropogósra, belül puhára megsülnek. Ezek a fogások legfőképpen egészséges módon is készülnek. Mi nagyon szeretjük, és egy ideje már csak így oldom.”
– magyarázta a szakács. Hozzátette, akár a krumplival egyszerre is süthető, mint ahogy a cikk nnyitóképe is ábrázolja.
A módszert a Körkép.sk olvasóinak is szívből ajánlja Horena Anikó. Az elkészítési mód egyszerű, az étel egészségesebbé és valóban élvezetessé válik.
Próbálják ki! Mi már próbáltuk. Jelentjük, nem fognak csalódni.
Laky Erzsébet

 hirdetes_300x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!