„A világban az emberek aszerint tájékozódnak, hogy milyen térképet rajzolnak számukra az általuk olvasott újságok írói, szerkesztői és kiadói.”

-Patkins és Aronson: A rábeszélőgép-

Ha valaki járt mostanság Magyarországon, esetleg olvas magyar sajtót, bizonyára beleütközött a kormány legújabb kampányába, melyben az emberekben kialakult, az IMF-el kapcsolatos ellenszenveket próbálják eloszlatni.

200 millió forint

Ez az összeg, amibe a napilapok, weboldalak, hirdetőtáblák, billboardok és buszok oldalain elhelyezett hirdetések kerültek. A tévképzetek eloszlatására. Miszerint az IMF vinné a családi pótlékot, de a kormány nem adja! Kivetné az ingatlanadót, de a kormány nem engedi! Ez mind szép és nemes cselekedet. Lenne. De az IMF ilyesmiket nem kért.

Tehát ismét ott vagyunk, hogy beszélünk a semmiről, óvjuk a presztízsünk, vívjuk a szabadságharcot, miközben puccskísérletek sorát hiúsítjuk meg és próbáljuk terelni a figyelmet a fontos dolgokról. Azt mindenesetre meg kell hagyni, hogy ügyes húzás az emberek érzelmeire hatni. Hisz kit érdekel az államadósság, ha a deviza alapú kölcsöne törlesztő részlete hónapról hónapra nő? Arra viszont azonnal felkapja a fejét, hogy hamarosan az emelkedő árak és rezsi mellett még lakásadót is fizetnie kell, mindemellett csökken a gyerekei után járó támogatás összege.

 hirdetes_810x300  

Ingatlanadót és a családi pótlék csökkentését IMF egyedül abban Magyar Nemzet hasábjain megjelent követeléslistában kérte, amiről, mint kiderült, nem létezik. Nem mellesleg az ingatlanadót nem kell bevezetni, sok önkormányzat napjainkban szedi például kommunális adó álcájába bújtatva és a családi támogatások sem nőttek azóta, hogy Bajnaiék befagyasztották, így az inflációval évről évre csökken reálértékük.

Van egy másik mese is. A kisegérről és az oroszlán bajszáról, amit nem ajánlatos piszkálni. Nem lenne meglepő, ha a Valutaalap egy, ellene a népet felhergelni kívánó kormánnyal nem kívánna megegyezésre jutni. Ráadásul ebből az is egyértelművé válik, hogy Orbánék nem akarnak megállapodni, csak húzzák az időt, várva, hogy török mintára megnyugodjanak a piacok, ráadásul jövő évben lejár a jegybank vezetőségének mandátuma, így olyan pénzösszegekhez juthatnak, amihez jelenleg nem.

Az IMF megsértődött és szakított az országgal

Az IMF nem nagyovisok gyülekezete, így megsértődni nem fog. Ha sértődékeny lenne, már a 2010-es kiebrudalása után megtehette volna, hogy nem áll szóba az országgal többé, így annak a valószínűsége, hogy szakított velünk, nem sok. Ha igazak a hírek és a tárgyalások késnek, annak valószínűleg annyi az oka, hogy a kormány még mindig nem mutat hajlandóságot azon gazdasági feltételek megteremtésére és gazdaságpolitikai változtatásokra, amelyek nélkül a hitelért beígért feltételeket nem tudná teljesíteni.

Megállapodás: Bizonytalan időpontban.

Folyt.köv.

-Woland professzor-

Képillusztrációnk NEM a kormány reklámkampányának, hanem a Magyarországon az elmúlt időszakban egyre nagyobb népszerűségre szert tett mémgyártás termékei. Innét válogattunk.

Az írás nem feltétlenül tükrözi a Körkép teljes szerzői gárdájának véleményét.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!