Komoly tájékozatlanságról tanúskodik, ha egy egyértelműen bukott, egyre nagyobb hiányt produkáló  szlovák adó- és gazdaságpolitikai modellt próbálnak manipulatív módon követendő példaként Magyarországnak bemutatni.

Rekordméretű munkanélküliség, lassuló GDP növekedés, növekvő államadósság, magas adó- és járulékterhek. Egyszóval válságban a szlovák gazdaság.

Bár Robert Fico kormánya igyekszik külső tényezőkre (a teljes eurózóna válsága) fogni a hanyatlást, ez azért nem teljesen igaz. Németországban, Szlovákia legfontosabb kereskedelmi partnerénél például 22 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség. Észtország pedig – melynek kormányfőjét három éve Fico még magabiztosan kinevette pozsonyi látogatásán – ma a két ország gazdasági mutatóit látva velünk riogat.

A nyúl és a teknős esete

Minek köszönhető ez a nagy változás? Észtország esetében annak, hogy spóroltak, amikor kellett. Igen, némileg adót is emeltek, de főleg, megszorítottak. A válság okozta költségvetési hiány nagy részét spórolással ellensúlyozták (ezzel szemben a szlovák „válságmenedzselés“ 80 %-ban adó- és járulékemelésen alapul, a kiadási oldal pedig alig csökken.)

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Németország pedig épp a tíz évvel ezelőtti szociáldemokrata kormány helyes lépéseinek köszönhetően lélegezhet könnyebben. Az akkori német baloldal munkaerő-piaci reformjai pontosan az ellenkezői annak, amit Robert Fico idehaza művel. A németek megalapozták a jövőbeli növekedés alapjait, Fico pedig rombol. Szlovákia ma igazságtalan jogrendszerrel, tűrhetetlen bürokráciával és hivatali visszaélésekkel, óriási adó-és járulékterhekkel, elcseszett munkatörvénykönyvvel küszködik, melynek köszönhetően hazai cégek százai menekülnek külföldre.

 hirdetes_300x300  
A szlovák munkanélküliség alakulása az elmúlt évtizedekben. Infografika: HN

Nem véletlenül kéri napjainkban már a munkavállalói szövetség arra a kormányt, hogy állítsa le azokat a törvényeket, melyek növelik a vállalkozói terheket és megnehezítik a munkahelyteremtést.

A nyúl elfáradt

A konkurencia pedig nem alszik, mindezt látva az INESS elemzője veri is a vészharangot. Szlovákia ugyanis minta országból a régió sereghajtójává kezd válni a befektetői környezet attraktivitása tekintetében. A szomszédos Csehországban 19 %-os adó, Romániában 16 %, Bulgáriában 10 %, Magyarországon pedig az adóalap 500 millió forintjáig feltételek nélkül 10%-os kedvezményes társasági adó várja a befektetni vágyókat, jóval vonzóbb környezetet teremtve az itteninél.

Tudják ezt a szlovák cégek is, ezért tömegével teszik át székhelyüket Magyarországra. Csak 2012 első hat hónapjában 680-nal nőtt azoknak a szlovák cégeknek a száma, akik Magyarországra menekültek, vagy magyar társtulajdonosra tettek szert. A tendencia pedig fokozódik, immár az IT-szektor is a környező országok és Magyarország felé kacsingat.

Az Új Szó és Vámosi-Nagy Szabolcs nem érti

Mindezek ellenére mit olvashatunk az Index.hu-n és az Inforádión? Tömény szlovák kormánypropagandát, melynek gazdasági csődje épp most válik egyre nyilvánvalóbbá. „Ha Szlovákiában nem lenne magas az államháztartási és a költségvetési hiány, akkor nem rúgták volna fel az egykulcsos adó rendszerét, de a szükség kényszert szül, így kényszerből emelték az adókulcsokat“. Idézi a szlovákiai történések terén rendszerint alulinformált és általában fáziskésésben levő magyar sajtó a számunkra érthetetlen okból adószakértőként tetszelgő Sidó H. Zoltánt, az Új Szó napilap főszerkesztő-helyettesét.

Aki szerint „az egykulcsos adórendszer szlovákiai megszüntetésének fő oka, hogy Robert Fico kormánya szeretné 3 százalék alá szorítani az államháztartási hiányt, és a miniszterelnök mindig is ellenezte az egykulcsos rendszert.” Magyarán, Sidó H. Zoltán és a szintén megszólaltatott Vámosi-Nagy Szabolcs szerint Magyarországnak követnie kéne Robert Fico elhibázott gazdaságpolitikáját.

Kérdés az, hogy vajon miért?

Magyarországot és az Orbán kormányt lehet és kell is sok mindenért kritizálni, de legalább annyira kínos és tájékozatlanságról tanúskodik, ha egy egyértelműen bukott, egyre nagyobb hiányt produkáló és életképtelen szlovák gazdaságpolitikát próbálnak manipulatív módon követendő példaként bemutatni. „Szlovákia meglépte, amit nekünk is kéne“- harsogja az Index cikke.

A valóság ezzel szemben pont az ellenkezője. Fico nemcsak az egyenadót szüntette meg, mely az előző kormány egyik emblematikus lépése volt, és az országnak  10 % feletti GDP növekedést hozott még a világgazdasági válság előtt (természetesen akkori körülmények között), hanem adó- és járulékokat is emel. Az eredmény: csökkenő évközi államháztartási bevételek, visszaeső háztartási fogyasztás, a vállalkozói környezet rosszabbodása, rugalmatlanná vált munkaerőpiac és nyolc éve nem látott rekord méretű munkanélküliség.

Tény és való, Robert Ficonak valóban érdeke, hogy Magyarország meglépje, amit Szlovákia Fico alatt korábban. Akkor talán visszatérnének a munkahelyteremtő szlovák cégek is az országba.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!