Gazdaság

Magyarország, ne majmold Szlovákiát! Már nincs miért!

Komoly tájékozatlanságról tanúskodik, ha egy egyértelműen bukott, egyre nagyobb hiányt produkáló  szlovák adó- és gazdaságpolitikai modellt próbálnak manipulatív módon követendő példaként Magyarországnak bemutatni.

Rekordméretű munkanélküliség, lassuló GDP növekedés, növekvő államadósság, magas adó- és járulékterhek. Egyszóval válságban a szlovák gazdaság.

Bár Robert Fico kormánya igyekszik külső tényezőkre (a teljes eurózóna válsága) fogni a hanyatlást, ez azért nem teljesen igaz. Németországban, Szlovákia legfontosabb kereskedelmi partnerénél például 22 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség. Észtország pedig – melynek kormányfőjét három éve Fico még magabiztosan kinevette pozsonyi látogatásán – ma a két ország gazdasági mutatóit látva velünk riogat.

A nyúl és a teknős esete

Minek köszönhető ez a nagy változás? Észtország esetében annak, hogy spóroltak, amikor kellett. Igen, némileg adót is emeltek, de főleg, megszorítottak. A válság okozta költségvetési hiány nagy részét spórolással ellensúlyozták (ezzel szemben a szlovák „válságmenedzselés“ 80 %-ban adó- és járulékemelésen alapul, a kiadási oldal pedig alig csökken.)

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Németország pedig épp a tíz évvel ezelőtti szociáldemokrata kormány helyes lépéseinek köszönhetően lélegezhet könnyebben. Az akkori német baloldal munkaerő-piaci reformjai pontosan az ellenkezői annak, amit Robert Fico idehaza művel. A németek megalapozták a jövőbeli növekedés alapjait, Fico pedig rombol. Szlovákia ma igazságtalan jogrendszerrel, tűrhetetlen bürokráciával és hivatali visszaélésekkel, óriási adó-és járulékterhekkel, elcseszett munkatörvénykönyvvel küszködik, melynek köszönhetően hazai cégek százai menekülnek külföldre.

A szlovák munkanélküliség alakulása az elmúlt évtizedekben. Infografika: HN

Nem véletlenül kéri napjainkban már a munkavállalói szövetség arra a kormányt, hogy állítsa le azokat a törvényeket, melyek növelik a vállalkozói terheket és megnehezítik a munkahelyteremtést.

A nyúl elfáradt

A konkurencia pedig nem alszik, mindezt látva az INESS elemzője veri is a vészharangot. Szlovákia ugyanis minta országból a régió sereghajtójává kezd válni a befektetői környezet attraktivitása tekintetében. A szomszédos Csehországban 19 %-os adó, Romániában 16 %, Bulgáriában 10 %, Magyarországon pedig az adóalap 500 millió forintjáig feltételek nélkül 10%-os kedvezményes társasági adó várja a befektetni vágyókat, jóval vonzóbb környezetet teremtve az itteninél.

Tudják ezt a szlovák cégek is, ezért tömegével teszik át székhelyüket Magyarországra. Csak 2012 első hat hónapjában 680-nal nőtt azoknak a szlovák cégeknek a száma, akik Magyarországra menekültek, vagy magyar társtulajdonosra tettek szert. A tendencia pedig fokozódik, immár az IT-szektor is a környező országok és Magyarország felé kacsingat.

Az Új Szó és Vámosi-Nagy Szabolcs nem érti

Mindezek ellenére mit olvashatunk az Index.hu-n és az Inforádión? Tömény szlovák kormánypropagandát, melynek gazdasági csődje épp most válik egyre nyilvánvalóbbá. „Ha Szlovákiában nem lenne magas az államháztartási és a költségvetési hiány, akkor nem rúgták volna fel az egykulcsos adó rendszerét, de a szükség kényszert szül, így kényszerből emelték az adókulcsokat“. Idézi a szlovákiai történések terén rendszerint alulinformált és általában fáziskésésben levő magyar sajtó a számunkra érthetetlen okból adószakértőként tetszelgő Sidó H. Zoltánt, az Új Szó napilap főszerkesztő-helyettesét.

Aki szerint “az egykulcsos adórendszer szlovákiai megszüntetésének fő oka, hogy Robert Fico kormánya szeretné 3 százalék alá szorítani az államháztartási hiányt, és a miniszterelnök mindig is ellenezte az egykulcsos rendszert.” Magyarán, Sidó H. Zoltán és a szintén megszólaltatott Vámosi-Nagy Szabolcs szerint Magyarországnak követnie kéne Robert Fico elhibázott gazdaságpolitikáját.

Kérdés az, hogy vajon miért?

Magyarországot és az Orbán kormányt lehet és kell is sok mindenért kritizálni, de legalább annyira kínos és tájékozatlanságról tanúskodik, ha egy egyértelműen bukott, egyre nagyobb hiányt produkáló és életképtelen szlovák gazdaságpolitikát próbálnak manipulatív módon követendő példaként bemutatni. „Szlovákia meglépte, amit nekünk is kéne“- harsogja az Index cikke.

A valóság ezzel szemben pont az ellenkezője. Fico nemcsak az egyenadót szüntette meg, mely az előző kormány egyik emblematikus lépése volt, és az országnak  10 % feletti GDP növekedést hozott még a világgazdasági válság előtt (természetesen akkori körülmények között), hanem adó- és járulékokat is emel. Az eredmény: csökkenő évközi államháztartási bevételek, visszaeső háztartási fogyasztás, a vállalkozói környezet rosszabbodása, rugalmatlanná vált munkaerőpiac és nyolc éve nem látott rekord méretű munkanélküliség.

Tény és való, Robert Ficonak valóban érdeke, hogy Magyarország meglépje, amit Szlovákia Fico alatt korábban. Akkor talán visszatérnének a munkahelyteremtő szlovák cégek is az országba.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

nyomkereso
2013. feb. 08. 14:57

A pénzügyminisztérium ma közzétett prognózisa szerint a társasági adó emelése 19 %-ról 23 %-ra 2013-ban az előzetes tervekkel szemben 43 millió euróval kevesebb adóbevételt eredményez majd. http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=8838 Ennyit az Új Szós Sidó H. Zoltán és Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője által javasolt szlovák út zsákutcába vezetéséről.

Fiala János
2013. feb. 08. 21:57

Tisztelt Szerkesztőség! Ha már Király Zsolt felvetette a kérdés újságíró-etikai dimenzióját a bumm-on (http://www.bumm.sk/77853/gyurcsany-nem-terek-vissza-mert-sohasem-mentem-el.html - lásd a FB kommentet a cikk alatt), megtudhatnánk végre, hogy ki írta a madari.sk-s cikket a Körképen (https://korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2012/10/24/madari-sk-igy-nem-fog-menni)? De hogy ehhez a témához is hozzászóljak, ha már itt jártam: nem látok a cikkben egyetlen érvet sem az egykulcsos adó magyarországi kivezetése ellen, azt leszámítva, hogy Fico is ezt csinálta. Ez pedig nem érv, se pro, se kontra. Az, hogy Fico gazdaságpolitikája összességében szerencsétlen és nem követésre méltó, az biztos – de senki nem is általában javasolta a szlovák út követését, a hivatkozott szakértők meg pláne nem, ők kifejezetten csak az egykulcsos adó eltörléséről beszélnek, Király Zsolt sugalmazásával ellentétben. Tévedés ne essék, én nem vagyok az egykulcsos adó ellensége, de egy ilyen bonyolult kérdést nem lehet ennyire demagóg módon kezelni, mint ahogy itt sikerült: Fico vezette ki az egykulcsos adót, Fico gazdaságpolitikája egyébként rossz, tehát az egykulcsos adó jó, tehát Magyarországnak sem kellene kivezetnie – a két „tehát” semmivel nincs alátámasztva. Egyébként pusztán a korrektség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy Sidó H. Zoltánt egyik hivatkozott cikk sem emlegeti adószakértőként, és ő maga egyszer sem javasolja az egykulcsos adó eltörlését (sem Szlovákiában, sem Magyarországon) – mind a két dolog Vámosi Nagy Szabolcsra vonatkozik. Sidó H. Zoltánnak pusztán egy a szlovák lépést értelmező megállapítása van, amiben én nehezen találok bármi kifogásolnivalót. Azt meg már meg sem merem kérdezni, hogy ki itt a nyúl és ki a teknős. Ez eredeti Sme cikkben Achilles teknőséről volt szó (az onnan átvett kép már ott is hibás), ami egy *másik történet*, de ott legalább elmagyarázta a szerző, hogy miben releváns.

  ibolya
  2013. feb. 08. 23:20

  Fiala, az utálatért az egyetemen hány kreditet kapsz?

   Fiala János
   2013. feb. 08. 23:31

   Hol látsz itt utálatot?

   ibolya
   2013. feb. 08. 23:37

   max. felet :)

  majd.holnap
  2013. feb. 09. 11:38

  János, visszaolvastam több régi kommeteted, engedd meg h válaszoljak. Az, hogy február közepén is egy októberi cikkel foglalkoztok, a ti bizonyítványotok. Ha azt az energiát, amivel a Körképet probáljátok lehúzni a madari.sk-ba fektetéttek volna, mar régen nem ott tartanátok, ahol. De ti még 3 hónap elteltével is habzó szájjal hörgitek, h ki irta??? KI ÍRTA??? Engem ez azokra emlékeztet, akiknek a Kétnyelvű Dél telematricázta a kirakatát, a Hol a magyar felirat?-matricával. A kereskedő megkurtítva érzi magát és pont úgy keresi azt, aki után takarítania kell, ahelyett h (az általad is) glóriafénybe emelt civilek céljait nézne (pozitiv kritika), és elgondolkodna rajta, hogy valóban, talán igazuk van. Többször kifejtetted, mennyire nem értesz egyet az itt található cikkekkel. Én nem értem, akkor mégis miért olvasol, és írsz átlagban heti haromszor kommentet. Ami engem nem érdekel, azt én egyszerűen nem olvasom. Nyugodj meg János, és írj inkább egy cikket a ketnyelvűsegről meg a civilekről. üdv: Dia

   Kal-El
   2013. feb. 09. 16:28

   Dia, ezzel "ha nem tetszik ellehet ballagni" hozzáállással túl sokat találkozzam, hogy elmehetnék mellette szó nélkül. Fiala szerintem pont azért olvassa és kommentel a körképen mert észrevétele van, ellenben a körkép magasról lesajnálta a madari.sk-t anélkül, hogy várt volna míg felfut. Ahogy az a kommenetben is olvasható, Király csak lagymatag vigyorral, félig leereszkedve reagál arra, mikor Tokár Géza számon kéri rajta, hogy akkor tulajdonképpen kinek is az oldalán áll. Én nem tudom Király és Tokár milyen kollegiális viszonyban van, de ha Király csak ilyen taktikával tud a köztudat felszínén maradni akkor semmi keresnivalója sem a kerekasztalban sem más olyan pozícióban, vagy helyen ami a szlovákiai magyarok érdekét képviseli. Király az igazi megélhetési civil, megélhetési apparatcsik.

   Fiala János
   2013. feb. 09. 22:23

   Kedves Dia, Nem tudom, miért gondolod, hogy le akarom húzni a körképet (a többes szám nem tudom, kire vonatkozott). Ebben nem tudok sajnos segíteni, én nem azért tartom pocséknak például ezt a cikket, mert valami titkos célom lenne a körkép tönkretétele (bár elhiszem, hogy könnyebbé teszi a kritika ignorálását, ha ilyesmivel hitegetitek magatokat), hanem azért, amit a kommentemben írtam. Esetleg lehetne azzal foglalkozni. Egyébként a körkép által felvetett témák némelyike érdekel (pl. az egykulcsos adóról hosszú vitát folytattunk annak idején a közbeszéden is), ezért olvasom el a cikket, csak épp nem értek egyet vele – ha te ebben ellentmondást látsz, ha szerinted csak az olvasson titeket, aki veletek azonos véleményen van, akkor azt hiszem teljesen más világban élünk. Viszont azért annyira neked sem kellene nagyra tartani magatokat, hogy azt hidd, három hónapja veletek foglalkozom. Mint a linkből látszik, Zsolti vetette fel nemrég az anonim cikkírás kérdését, innen jutott eszembe a madari.sk-s cikk. Azóta sincs gazdája, Zsolti most is álnéven kommentel a saját cikke alatt, amit a gyávaság netovábbjának tartok. Az, hogy párhuzamot látsz a KDSZ és a körkép módszere között, teljes szerepzavarról árulkodik. A „névtelen kommentár” műfaj eddig a szóljhozzá sajátja volt, úgyhogy inkább ott keresd az ideológiai pajtásokat, ahol vannak. Egyébként a madari.sk-s cikkben semmi érdemi kritikát nem látok, pláne nem pozitívat. A fele teljes félreértés, a másik fele közhelygyűjtemény. Ezeket szívesen megvitattam volna ott is, csak nem volt kivel. Én a kritikának mindig örülni szoktam, mert segít a fejlődésben. Ez nem segített semmiben. Hogy a habzó szájjal hörgést honnan veszed, nem tudom. Ha te ilyen hangulatot olvastál bele a kommentembe, az többet árul el rólad, mint rólam. Én teljesen nyugodt vagyok, úgy általában is és most is. Üdv, János

ili
2013. feb. 08. 22:17

Fiala? Haggyuk!

Szeleczky Zita
2013. feb. 09. 09:19

Fiala Jánosnak teljesen igaza van, és rá fog jönni, hogy az MKP blogján még neki sem szabad kérdéseket feltenni. Az MKP-sok nem szeretik a kérdéseket, olyan megjegyzéseket, amik ellentmondásra utalnak, meg kimondottan rühellnek. Ez a hozzáállás kormányozta ki a pártot a parlamentből, mivel az önreflexió görcsös elutasítása egy saját buborék-világot épített az MKP-nak. Párhuzamos valóságban élnek, ami megkérdőjelezhetetlen. Aki kérdez, az ellenség. Egész világ azon vitatkozik, a legnagyobb közgazdászokkal, hogy milyen modell volna a legjobb, de Király Zsolt 8-10 bekezdésben megmondja a frankót. Jelenségeket teljesen leegyszerűsít, erős szavakkal dobálódzik. Ha az MKP-ból kidobják, lehetne akár a Jobbik tanácsadója. Király Zsolt az életben nem volt a versenyszférában, csak a pártházból ért a gazdasághoz. Ellentétben vele, Fiala János nevét nem a párt miatt ismerjük, hanem az általa elvégzett munka, teljesítmény és eredmények alapján. Több Fiala kéne, mert a Királyok csak a vérünket szívják.

  ibolyw
  2013. feb. 09. 11:15

  Tévedés. Utálatod tárgya több évet lehúzott a versenyszférában is. Ennek nézz máskor utána a személyeskedések helyett.

   Szeleczky Zita
   2013. feb. 09. 13:18

   Kedves Ibolya (Király Zsolt)! Avass be, mi az a szakmai tapasztalat a versenyszférában, ami alapján Király Zsolt, azaz te, bizonyítottál. Szerintem az MKP-ból él a megalakulása óta. De ha tudsz valami konkrétat (magadról) mondani, szívesen hallom.

   Kal-El
   2013. feb. 09. 16:13

   Arra én is kíváncsi lennék, hogy Király nagy szája és következetlensége hogyan boldogult abban a versenyszférában, talán az "éljünk a nevünkből meg az MKP-ból" szférában nagyobb tapasztalatot gyűjtött.

Levente
2013. feb. 09. 11:28

Mindenki leegyszerűsít. Pedig ha ilyen részbutaságok, korlátoltságok és irigykedések helyett az erkölcsökkel foglalkoznának, akkor bármelyik részlet jól működhetne. Ja persze, a tisztesség nem közgáz kategória, nem "piaci" paraméter. ErnstYung-k jól tudják. Marad a színtiszta opportunizmus. A becsületet és tisztességet kell figyelni az adóoptimalizáció és "szakértői" blablák helyett. Én is tudok tuti mondani, például: TUTI - fruti.

Josh
2013. feb. 09. 15:38

Csak a szokásos, mindig az olvasót nézik itt hülyének. Komolyan mondom, hogy már elhányom magam ettől a vitakultúrától. Krály Zsolt nem válaszol vagy ibolyw néven irkál, mindenki hülye, vagy felkérik, hogy takarodjon vissza oda, ahonnan jött, ha nem ért egyet a körképesekkel. Ilyenkor azért örülök, hogy nem vagyok otthon.

  Eke Máté
  2013. feb. 10. 12:22

  Pedig jól csinálja, pont az ilyen hülye hozzáállással lehet föltekerni az olvasottságot, amire aztán később lehet hibásan hivatkozni mint minőségi fokmérőre. Én is ma már sokadszorra nézek ide, hogy jött-e már valami reakció. Meg úgy általában sokkal kiváncsibb vagyok a hozzászólásokra, mint magukra a cikkekre - és a jól megírt, okos cikkeknél meg nincs sok komment, azokat egyszer, bólogatóan hümmögve elolvassuk és kész.

Levente
2013. feb. 10. 15:29

Komolyan azt gondoljátok az a lényeg, hogy 15 vagy 20 % valamilyen adó? Nem gondoljátok, hogy talán fontosabb, hogy senki sem bízik senkiben,végtelen rosszakarat és irigység mindennütt. Nincs semmilyen rendszer, ami csodaként mindent hirtelen megoldana, ha hiányzik az emberek széles tömegeiben a tisztességbe, becsületességbe, szerénységbe való hit. Ma ezeket a fogalmakat ismeretlen elfelejtett szavak. Helyettük egyre nagyobb szakértők, egyre több alapítványi ", profi civil", támogatással keresi a nemlétező tökéletes, örök MEGOLDÁST mindenre. Körülbelöl úgy, ahogy CD lemezről a DEMÓKRÁCIÁ 21.06 operációs rendszert akarják telepíteni a világon mindenütt az önjelölt agykartelek és pénztantkok. Versenyszféra! Minő röhej. A pénzvilág, nyugdíjalapkezelők, hitelminősítők legversenyebb piacára gondolunk, vagy a legeslegjobb, legcivilizáltabb EU támogatás-alapok mutyiviligára?!? Egyik korcs kutya, másik degenerált eb. És most a végén jön az elmaradhatatlan, a: TUTI 8o)

Bp-i
2013. feb. 10. 16:22

Szerintem nem majmoltuk a szlovákokat, pedig egy pár dologban kellene, pld. büntetőjog. Azzal együtt a szlovák gazdaság egyedül életképtelen, a németek hátsóudvara pedig ki tudja meddig tart ki, ráadásul nem is akkora csattanás. Elég jól látható már, hogy a szlovákoknak az elért életszínvonalért egyre több áldozatot kell hozni, pedig hol vannak a németektől, vagy akár a csehektől, akik szinte már német tartomány. Jönnek az adóemelések, aztán az Áfa emelés, na meg persze a lakosság eladósodása (én is olyan nagy TV-t akarok) aztán máris ott vannak ahol mi. Annyi különbséggel, hogy nincs autópálya-hálózat, az épületállomány elhanyagolt, a turizmus szinte nulla, a magyar lakta mezőgazdasági vidékek elhanyagoltak.

Levente
2013. feb. 11. 09:50

Kedves budapesti, Csak néhány apró megjegyzés a látás élesítése végett. Felvidéken valóban szükség van alagutakra az autópályákhoz (ha már valakinek hiányoznak), az épületek elhanyagoltságáról beszélnie egy budapestinek talán Buenos Airesben lehetne, a turizmus ugyan komolyan gyenge, de elsősorban a lehetőségekhez képest, tehát szép jövő van benne. Míg Magyarország ugyan ezen a területen sikeresen fújta fel a semmit, de ez a trabantos németek eltűnése óta csak elkerülhetetlen lassú halódás. A mezőgazdaság elhanyagolásáról beszélni pedig a vakság csúcsa. Elég bemenni bármelyik magyarországi és felvidéki szupermarketbe és megnézni mit árulnak. Horalkit már pesten is lehet vásárolni, míg túró rudit már Magyarországon sem. A lényeg persze, hogy az összes konzerv, tészta, tejtermék a német-cseh vegyipar terméke, azt tömik magukba a magyarok is. Persze igazad van, a csehek és a szlovákok is csak a németek alsóbrendű provinciái. Magyarország pedig esetleg a legalsóbbrendűje lehet, ha a disznófejű nagyurak (az "elit", ami elkezdte külön fajjá válását, a legeslegnagyobb egyenlőség bősz üvöltözése közben) megengedik. Most pedig a nélkülözhetetlen, a: TUTI 8o) Ezt mind, amúgy egy 247 fős szink-tank állapította meg, amikor elemezte a derivátpiacok hatását a szociálisan gyenge csoportok hátsókerteiben a Föld felmelegedésére. Természetesen az EU és a IMF támogatásával, amit szakértői bizottság ítelt meg nekik a Namíbia és Dánia tagsági hozzájárulásából.

nyomkereso
2013. feb. 12. 13:42

A "követendő" szlovák adó- és gazdaságpolitika egyik újabb vívmánya: 5 év óta nem ment el innen ennyi cég, 5 év óta nem mentek el innen ennyien máshova adózni, mint tavaly. Mindez az egyenadó eltörlése után, az adó, járulékmérték növelése és a "melósbarát" új munkatörvénykönyv eredményeként. http://firmy.etrend.sk/firmy-nefinancny-sektor/slovenske-firmy-hufne-balia-kufre.html

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket

Megosztás