Az alábbiakban az SaS elnökének, Richard Sulíknak a blogját közöljük. Az írás március huszadikán jelent meg, amikor még arról volt szó, Ciprus a százezer euró alatti bankbetéteket is megadóztatja. Fordítás: Körkép.

Ami az elmúlt napokban Cipruson lezajlott, példaértékű arra vonatkozóan, hogyan likvidáljuk az eurót. Az, hogy Brüsszelben néhány politikus dönt sorsunkról csipetnyi felelősségtudat nélkül, régen köztudott. Az hogy ilyen végzetes döntéseket hoznak, mégis meglepő.

Mi is történt valójában? Amint az ismert, Ciprus igazi adóparadicsom, ahol évek óta hatalmas pénzmosás folyik. Az aprócska Ciprus alig egymillió lakossal egyúttal az egyik legnagyobb befektető Oroszországban. Ez a tény azt hiszem magáért beszél.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Éppen ezért annyira érzékeny Ciprus megmentése. Nyilvánvaló ugyanis, hogy az orosz maffia és a szlovák oligarchák pénze is menekítve lesz. Csak nem tudni, pontosan mennyi. A brüsszeli politikusok (tudom, ez a megnevezés túl általános, de hirtelenjében nincs senki, aki magára vállalná ennek a remek tervnek a kiötlését) így kitalálták, hogy bevezetik a bankbetétek egyszeri megadóztatását. Valójában azonban nem adóról van szó. Az adó ugyanis a fizetség olyan típusa, mely a törvényhozó költségvetésébe folyik és előre ismert. Az adó, mint olyan, nem lehet visszamenőleges hatályú és célszerűtlen kell, hogy legyen. Valójában a megtakarítások egy részének államosításáról van szó. Mindenkiét, például annak az öreg néninek a megtakarítását is, aki egész életében nyugdíjas éveire gyűjtögetett. Talán a brüsszeli elvtársak nem vették észre, hogy a kollektív bűnösség időszaka már mögöttünk van.

Kép: hir24.hu

Megáll az ész? Rá se rántson, elvégre az eurózónában vagyunk. Előzetes bejelentés nélkül elvenni mások megtakarításainak 10 %-át avagy államosítani, mint Szlovákiában 1948 februárjában történt, lényegében ugyanaz. A különbség csak a százalékban van. Annál szörnyűbb, hogy a bankbetétek az egész euró övezetben, így Ciprust is beleértve 100 ezer euróig garantáltak.

Az egész pénzvilág csak és kizárólag a bizalomról szól. A bizalomról, hogy egy 100 eurós bankjegyért 100 eurónyi értékű árut kapunk. És természetesen arról, hogy ami nem bankjegyekben van, hanem bankszámlán, ugyanúgy működik. Hogyan is hozhattak a pénzügyminiszterek ilyen mega buta döntést aláásva vele a közös pénznembe vetett bizalmat? Ma már az egész világ tudja, hogy Brüsszel az euró megmentése érdekében vívott szent háború nevében nem riad vissza a szocialista metódusoktól sem, kisajátítva az emberek vagyonát.

 hirdetes_810x300  

Az, amit az eurózóna az elmúlt négy napban leművelt, más okból is szörnyűséges: ahelyett ugyanis, hogy a rossz befektetéseket a befektetők fizetnék meg, a rossz gazdálkodást pedig a bankok részvényesei (és a menedzsment) állnák, az ügyfelekkel fizettetik meg. Először mindenki, később már csak a nagyobbak. Végül aztán a ciprusi parlamentnek nem volt mersze hozzá (egyetlen képviselő sem szavazta meg), és a bankbetétek részleges államosítása nem ment át. De már az eddig keletkezett károk is óriásiak, nem beszélve arról, hogy a bizalomnak is lőttek. Senki sem csodálkozhat azon, ha Spanyolország vagy Olaszország lakói elkezdik kivenni a bankokból a pénzüket, más valutára váltják, és az eurózónán kívüli bankokba helyezik.

ciprus3
Kép: 168ora.hu

Mihelyt megnyílnak a ciprusi bankok, az emberek azonnal kiveszik megtakarításaikat. Ilyen masszívan megkárosítani az eurót, megrengenti a bizalmat ls egyúttal pánikot kelteni nem mindennapos jelenség. Nem is szólva a Cipruson keletkezett gazdasági károkról. A ciprusi bankrendszer mára gyakorlatilag teljesen meg lett semmisítve.

Államilag irányitott bankbezárások világszerte kimondottan ritka jelenségnek számítanak, mivel valójában azonnal megkárositja a gazdaságot. Ha a gazdaságban megszűnik a pénzáramlás, az ugyanazt jelenti, mint a vérkeringés leállása a testben. Biztos az azonnali halál. Ma már kilencedik napja, hogy bezártk aciprusi bankok. Kedden kellene újra nyitniuk, ez összesen 10 nap. A károk már most óriásiak. A görög gazdaság likvidálása az ún. megmentőknek három évbe tellett, Cipruson ilyen tempó mellett három hét alatt végeznek. Amennyiben ez volt Brüsszel szándéka, úgy tökéletesen sikerült.

Ezt a veszélyes és buta ötletet a mi pénzügyminiszterünk, Peter Kažimír is megszavazta. Igazán elmagyarázhatná már a szlovák közvéleménynek, miért is tette. Szeretném azt hinni, hogy tudta mire és miért szavazott.

A tisztességes megoldás valójában hagyni tönkremenni a bankok nagy részét és a rendszer szempontjából lényegesek közül  néhányat államosítani. Ezzel elsősorban a befektetők és a bankok részvényesei vesztenek. Ugyanakkor a ciprusi kormány bizonyos összegig köteles lenne a lakossági betéteket védelmezni.

sulik
Szlovákia az eurózóna legszegényebb országa az átlagbérek tekintetében.

Mindenesetre ehhez Szlovákiának, mint az euró övezet legszegényebb országának semmi köze sincs. Ezért maximálisan felelőtlen, hogy a nálunk érezhetően gazdagabb ciprusiaknak mi 80 millió eurós segélyt küldjünk (egyelőre csak mint garanciát, de már sosem látjuk azt és egy napon kénytelenek leszünk kifizetni). Hozzátenném, hogy 80 millió euró nagyjából tízszer akkora összeg, mint amennyit hosszú keresés után végre a kátyús szlovák utak rendbetételére találtak. Szlovákiának semmi körülmények között nem szabad részt vennie ebben a veszélyes „mentőakcióban”.

Richard Sulík, 2013. március 20, szerda

richard-sulik
Richard Sulík, az SaS elnöke. Kép: webnoviny.sk

További ajánlott írások:

1. Elsüllyesztett ciprusi mentőcsomag – orosz parancsra?

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!