Mit gondoltok, mennyivel tartozunk fejenként városunk gazdálkodása miatt? Azt tudjátok, milyen mértékben tájékoztat településünk arról, mit vesz, kitől és mennyiért, vagy éppen kinek és mit ad el?

Városaink és falvaink 3,5 millárd euróval gazdálkodnak évente. Szlovákia száz legnagyobb településén él a lakosság mintegy fele, 2,7 millió ember.

De vajon tudjuk, mennyire adósitottak el bennünket? Tudjuk, miről döntenek és mennyire tájékoztatnak bennünket arról, ami városunkban történik? Az INEKO és a Transparenty International Szlovákia rangsorolta önkormányzataink gazdálkodását és átláthatóságát, a Körkép pedig tovább rangsorolt a felvidéki városok alapján..

Köztartozás

Íme, magyarlakta városaink tartozásai euróban, egy lakosra számítva.

tartozas
Forrás: INEKO

A legtöbb tartozást Tornalja halmozta fel, a párkányiakat leszámítva pedig mindannyian adósok vagyunk. Ki többet, ki kevesebbet. A 27 magyarlakta város közül 11 száz vagy annál is több euróval terheli meg lakosainak pénztárcáját. Nagykürtös több mint 250-el, Pozsony és Tornalja pedig még ennél is sokkal többel. 8 olyan városunk van, ahol a köztartozás kevesebb mint 50 euró. Párkány, Somorja, Nagykapos és Diószeg pedig ezen a téren kiemelkedően jól teljesít.

 hirdetes_300x300  

 Átláthatóság

A másik fontos fokmérő egy város működésében az átláthatóság. Azaz, milyen információkat tesz közzé a honlapján. Ki tudja például, mennyivel gyarapodott a vagyonuk választott képviselőinknek vagy a polgármesternek egy-egy választási ciklus alatt? Megtaláljuk Galánta, Ipolyság, vagy éppen Rozsnyó honlapján azt, hogy miről, milyen összegben, és kinek a javára döntöttek? Kikereshetjük, mit adott el, mit vett és mennyiért az adott települést? Csak a legritkább esetben.

atlathatosag
Minél magasabb szám, annál átláthatóbb az adott település. Forrás: Transparenty International Szlovákia

A Transparenty International Szlovákia a száz legnagyobb szlovákiai települést rangsorolta az alapján, hogy milyen mértékben ad tájékoztatást a honlapján, illetve az infótörvény értelmében az alábbi területeken:

I. Az információk megosztása 21 %
II. A nyilvánosság részvétele a döntésekben 14.5 %
III. Közbeszerzés és szolgáltatások biztosítása 12 %
IV. A vagyok eladása és bérbeadása 9.5 %
V. Költségvetés 12 %
VI. Támogatások és pályázatok 7 %
VII. Lakások és szociális ellátás 6.5 %
VIII. Személyzeti politika 4.5 %
IX. Etika és összeférhetetlenség 6 %
X. Területfejlesztés és építkezési hivatal 3 %
XI. Városi vállalatok és fejlesztések 4 %
Összesen 100 %

Ahogy erre az egyik facebook kommentelőnk felhívta a figyelmet, érdekes mutató az is, mennyiben változott az átláthatóság mértéke az adott településeken a korábbi évekhez képest. 2010, 2012 és 2014 összehasonlításában. Ezt is elkészítettük.

Pirossal jelölve, ahol romlott a helyzet, zölddel, ahol javult, kékkel pedig, ahol nem változott.

valtozas
Így változott az átláthatóság magyarlakta településeinken. Forrás: Transparenty International Szlovákia.

A táblázatban a 100 legnagyobb szlovákiai település közül azok szerepelnek, ahol nagyobb létszámú magyar lakos él. Látható, hogy városaink, Rozsnyót, Losoncot, Vágsellyét, Galántát, Gútát és Szencet leszámítva a százas lista második felében találhatók, többségében annak is az utolsó helyein. Átláthatóság tekintetében a magyarlakta városaink még a szlovákiai átlagot sem érik el.

A november 15-i önkormányzati választások előtt fontos, milyen jelölteket választunk. Polgármestereink, képviselőink egy-egy rossz döntés miatt azokból is adóst csinál, aki otthon marad. Mindannyian ugyanúgy viseljük a városvezetés rossz vagy jó döntéseinek következményeit.

Helyi lakosként mennyire vagytok elégedettek településetek eredményével?

Király Zsolt

Nyitókép: Transparenty International Szlovákia

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!