A gazdagok vagyonának eltüntetése, pénzmosás,  adóelkerülés – nem csak ezek voltak az egyedüli olyan „szolgáltatások”, amelyeket a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda nyújtott kliensei számára, mely a világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégeinek egyike. A Panama-iratok néven vasárnap ismertté vált kiszivárogtatásból világméretű botrány lehet.

 

A dokumentumokat a német Süddeutsche Zeitung napilap szerezte meg, feldolgozásukban pedig az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ)  is részt vett: 76 ország több mint 370 újságírója dolgozott rajta. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkákban.

 

A Mossack Fonseca szlovákiai szálai

 

 hirdetes_810x300  

Az MF Escrow osztálya pénzátutalásokat biztosított az ügyfél és saját üzletei számára úgy, hogy ez teljesen legálisnak tűnt. Az oknyomozói újságírók cseh központja elmondta, hogy a megvizsgált dokumentumok alapján az európai kliensek számára a különleges törvényesítési szolgáltatásokat a szlovák Latem Trading s.r.o. cég nyújtotta.

 

Sulekova
A cég pozsonyi székhelye. Kép: google maps.

 

A cégnyilvántartásban ilyen név alatt csak egy cég szerepel, amelyet még 2007-ben jegyeztek be. Akkor még Vertigo Trading név alatt szerepelt, 2009-től Intergest Slovakia-ként, majd 2012 szeptemberétől Latem Trading s.r.o. név alatt tűnik fel.

 

Pénzmosás, adóelkerülések

 

A cég székhelye Pozsonyban, a Šulekova utcán található, és csak egy részvényese van, amely a holland Poelen Holding kft. Ügyvezetője az ugyancsak holland származású, Gustaaf David Poelen. A Foaf.sk ez alatt a név alatt 2012-től 2014-ig nulla bevételt regisztrált. A társaság vagyona legfeljebb 186 euró, saját vahyona 2014-ben mínusz 931 euró. A társaság nyeresége minden évben néhány tíz euró mínuszban, 2014-ben mintegy ezer euró veszteséget mutatott ki.

 

Az iroda kliensei az MS Escrow osztályán keresztül átutalták a szükséges, kétes eredetű pénzösszegeiket, így elkerülhették a gyanú felmerülését, és a felesleges kérdéseket. Minden úgy nézett ki, mint egy rendes banki átutalás. A Mossack Fonseca ezért a „kényes műveletért” 10% jutalékot kért.
A Panama-iratokból így világossá válik, hogyan működnek az offshore-szolgáltatók, és miért olyan rendkívül nehéz törvénytelenségen kapni őket belső kiszivárogtatás nélkül.

 

Putyin neve is felmerült

 

A dokumentumokból kiderül, hogy Vlagyimir Putyin üzlettársai jelentős, de rejtett befolyást szereztek az orosz médiában és az autóiparban. Előfordult, hogy egyetlen tranzakcióval 190 millió eurónyi összeget mozgattak meg egyszerre. Az újságírók kérdésére a Kreml bejelentette, hogy félrevezető információs támadás zajlik Putyin és baráti köre ellen.

 

Habár Putyin neve nem tűnik fel az iratokban, de családjának, barátainak és a köréjük felrajzolható céghálónak bőven jutott az offshore-pénzekből, összesen közel kétmilliárd dollárnyi.

 

Drogbárók és politikusok

 

A Mossack Fonseca olyan, az USA-ban feketelistás cégeknek és személyeknek is segített vagyonuk eltüntetésében, akik korábban mexikói drogbárókkal, terrorszervezetekkel, és Észak-Koreával üzleteltek.

 

Vlagyimir Putyinon kívül a kínai elnök Hszi Csin-ping családjához köthető cégek is szerepelnek az iratokban, de Petro Porosenko ukrán elnökről is kiderült, hogy vannak offshore-érdekeltségei, és David Cameron brit miniszterelnök elhunyt apjának offshore-ügyleteiről is új részleteket fedeztek fel. A dolog szépséghibája, hogy mindhárman a korrupcióellenes harc éllovasának számítanak saját hazájukban.

 

Messi és Jackie Chan is a listán

 

Nincs korrupciós botrány a FIFA említése nélkül: kiderült, hogy a nemzetközi labdarúgó-szervezet etikai bizottságának egyik tagja, Petro Damiani üzleti kapcsolatban volt három, korábban már korrupcióval megvádolt férfival. Arra is fény derült, hogy Lionel Messi argentin futballista és apja is tulajdonolt egy offshore céget, a Mega Star Enterprise Inc. nevűt. Nem ő az egyetlen, az iratokban szereplő híresség: Jackie Chant hat offshore céggel lehet kapcsolatba hozni.

 

A világ 500 leggazdagabb emberét feltüntető Forbes-listáról 29 dollármilliárdos szerepel a Panama-iratokban.

 

Uralkodók és diktátorok is érintettek lehetnek

 

Az ügyvédi iroda az afrikai gyémántkereskedelemtől a nemzetközi műkincspiacig rengeteg titokzatos üzletágban érdekelt, ügyfelei között szerepelt a marokkói VI. Mohamed és a szaúdi Salman király, valamint Izland jelenlegi miniszterelnöke, Sigmundur David Gunnlaugsson és a felesége is, akik egy offshore cégen keresztül több millió dollárt tartottak izlandi államkötvényekben, miközben az országuk bankrendszere éppen a világgazdaság bedöntésében játszott fontos szerepet.

 

A dokumentumok vizsgálata során Hoszni Mubárak, volt egyiptomi elnök családja és munkatársainak neve, Moammer Kadhafi, megbukott líbiai diktátor, avagy Szíria elnökének, Bashar al-Assad neve is előkerült.

 

Hospodárske Noviny/Index

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!