A két legnagyobb szlovákiai sörgyártó közül az egyik tulajdonost vált. A Šariš, Topvar és Smädný mních márkájú folyékony kenyér gyártó Topvar Sörfőzdék eladásáról a közeljövőben döntenek.

 

A dolog hátterében a gyár jelenlegi tulajdonosa, a SABMiller nemzetközi konszern és az Anheuser-Busch (AB) InBev tervezett fúziója áll. A világ két meghatározó sörgyártójának házassága azonban monopolellenes kérdéseket vet fel.

 

100 milliárdos üzlet van a háttérben

 

 hirdetes_810x300  

A SABMiller közép- ás kelet-európai érdekeltségeinek piacra bocsátását az AB InBev javasolta, hogy ezzel eszközöljék ki a fúzió jóváhagyását az EU-tól. Az említett két cég fúziója több mint 100 milliárd dollár értékű üzlet, amellyel gyakorlatilag egyetlen vállalat kezébe kerülne a világ sörpiacának egy harmada.

 

Nem csak a Topvar Sörfőzdék, te a régió több sörgyára is eladósorba kerül, többek között Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Romániában.

 

Nem váltak be a tervek

 

A SABMiller 1997-ben jelent meg a szlovákiai piacon a Šariš márka megvásárlásával, 10 évvel később csatlakozott a konszernhez a Topvar is, majd a nagytapolcsányi (Topoľčany) sörgyár bezárása után a konszern elkezdte a közös „Pivovary Topvar” elnevezést használni. A Topvarral kapcsolatban kitűzött célkjait a SABMiller nem tudta beváltani, ma már inkább jórészt cseh márkákat forgalmaz a hazai piacon, mint a Pilsner Urquell, a Kozel, a Gambrinus és a Birell.

 

A SABMiller a Heinekennel közösen szinte az egész szlovákiai piacot uralják, és egyúttal egymással versenyeznek az elsőbbségért.

 

Egyébként a Topvar Sörfőzdék Nagysároson (Veľký Šariš) működő gyára zsinórban három éve nyereséggel zárt, forgalma tavaly meghaladta a 108 millió eurót. A korábbi évekhez képest előrelépés, tekintve, hogy 2013 előtt sorozatosan veszteséget termelt.

 

eTrend.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!