Vasárnap este heves tüntetések közepette a görög parlament elfogadta az újabb takarékossági csomagot. A radikális baloldali Sziriza vezetésével működő kormánykoalíció azt reméli, hogy annak hatására hozzájutnak a nemzetközi hitelkeret újabb részletéhez.

 

Az Európai Bizottság  és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a vártnál jobb gazdasági adatok alapján szeretné napirendre tűzni a görög adósságkönnyítés ügyét. A harmadik segélycsomaghoz kapcsolódó reformintézkedések első felülvizsgálata ugyanis szerintük azt mutatja, hogy az athéni vezetés „már szinte el is érte a célokat”.  Jean-Claude Juncker szerint Görögország lefektette az alapokat a gazdaság stabil fejlődéséhez.

 

Újabb megszorítások

 

 hirdetes_810x300  

Az új takarékossági csomag azonban újabb megszorításokra kötelezi a lakosságokt, melynek részeként a vállalati osztalék adóját 10-ről 15 százalékra emelik. Növelik a magas jövedelműek személyi jövedelemadóját is, miközben csökkentik az adómentesség határát.  Az európai szinten is magas nyugdíjakat havi 480 és 1800 euró közé csökkentik, mely elsősorban a magas, havi 1300 euró feletti nyugdíjjal rendelkezőket érinti.

 

Policemen chase protesters during clashes in front of the parliament in Athens, Sunday, May 8, 2016. Protesters in Greece have hurled firebombs and other projectiles at police in front of parliament before a controversial vote on an austerity bill. (AP Photo/Yorgos Karahalis)
Összecsapás a tegnapi szavazás előtt. forrás: bostonherald.com

 

A szavazás előtt, pénteken a legnagyobb görög szakszervezetek a köz- és az üzleti szférában egyaránt 48 órás munkabeszüntetést hirdettek a szigorú megszorítási intézkedések elleni tiltakozásként. Ez teljesen megbénította az országot.  A szavazás napján mintegy húszezres tömeg tüntetett a parlament előtt.

 

Az IMF közben jelezte Görögország nemzetközi hitelezőinek, hogy a német ellenvetés ellenére kötelező lenne elengedni az ország adósságának egy részét. Ezzel több szakértő is egyetért, úgy gondolják, hogy nem az adósságok átütemezésére, hanem komoly adósságcsökkentésre lenne szükség.

 

Görögország államadóssága. forrás: MTI/eco.hu

 

Életbevágó az új csomag lehívása

 

Athénnak júniusban az IMF-nek és a EKB-nak is törlesztenie kell a hiteleket, ezért éltebevágó, hogy lehívhassák a nemzetközi hitelcsomag újabb részletét. Az ország működését a gazdasági problémákon kívül  a migránsválság is nehezíti, amely nagy károkat okoz a turizmusnak is.

 

Görögország 2015 júliusában állapodott meg a trojkának nevezett intézményekkel ( Európai Bizottság, Európai Központi Bank, IMF) az újabb pénzügyi mentőcsomagról a felhalmozott államadósság törlesztése és a gazdasági stabilitás elérése érdekében.

 

hu.euronews.com/portfolio.hu/hirado.hu
borítókép: thewarmongerreport.blogspot.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!