1200 munkahelyet kellett volna teremtenie és 89 millió eurónyi beruházást kellett volna hoznia az egyik legnagyobb munkanélküliséggel küzdő szlovákiai térségbe. A kormányfő által a választások előtt „megaberuházásként” bejelentett projektből azonban semmi sem lesz.

 

A hatalmas invesztíciót Robert Fico jelentette be a márciusi választások előtt két héttel, természetesen óriási felhajtást csapva körülötte. A kormányfő egy olyan vállalatot ígért, amely magas hozzáadott értéket képvisel majd, és sok munkahelyet teremt.

 

Az RKN Global nevű vállalat Besztercebányán létesített volna üzemet, amelyben biztonsági egységekkel ellátott dokumentumokat, bankkártyákat gyártott volna, valamint felügyelő és ellenőrző technikákat repülőterek részére.

 

 hirdetes_300x300  
Robert Fico kormányfő és  Marjam Lindsbro, az RKN Global Europe ügyvezetője. Forrás: Sme.sk
Robert Fico kormányfő és Marjam Lindsbro, az RKN Global Europe ügyvezetője. Forrás: Sme.sk

 

Köszönik, de nem

 

Az RKN Global DWC-LLC és a RKN Global Europe pénteken (június 6-án) jelentették be, hogy nem fogadják el a szlovák állam által felkínált, 18 millió eurós beruházási támogatást, amit az üzem megépítésére kaptak volna.

 

A cég az ellenzék és média Robert Fico elleni támadásaival indokolta döntését. A kormányfőt az ellenzék és a sajtó részéről is a bejelentés időzítése miatt érte vád. Az ellenzék egyúttal az RKN Global ukrán kapcsolatait is bírálta.

 

„Ezek a támadások a partnereinket és az RKN Global vállalatot érintő helytelen vádaskodásokat tartalmaztak, amelyeket úgy hoztak nyilvánosságra, hogy az RKN Globalnak nem volt lehetősége reagálni a vádakra a nyilvánosságra hozataluk előtt, ami sérti a szlovákiai és a nemzetközi újságírói szabályokat”, áll a vállalat állásfoglalásában.

 

Ilyen és ehhez hasonló biztonsági kütyüket, igazolványokat és kártyákat gyártott volna az RKN Global Szlovákiában. Reális volt, vagy csak választási fogás? Forrás: Sme.sk
Ilyen és ehhez hasonló biztonsági kütyüket, igazolványokat és kártyákat gyártott volna az RKN Global Szlovákiában. Reális volt, vagy csak választási fogás? Forrás: Sme.sk

 

„Viharos időszak”?

 

A cég plusz negatívumként említi meg, hogy ráadásul Szlovákia látja el az EU soros elnöki tisztét egy nagyon nehéz időszakban, mikor is a Britek kilépnek az EU-ból. „Ez a bizonytalanság márciussal összehasonlítva növelte a beruházás kockázatát a RKN Global számára”, mondja a vállalat.

 

„E körülmények következményeként az RKN Global nem kockáztathatja reputációját és a projekt számára 71 millió euró értékben előteremtett forrásokat”, olvasható a cég állásfoglalásában. A vállalat alapítója, Ronald Noble szerint a jelenlegi „viharos szlovákiai és európai politikai légkörben” meggondolatlanság lenne a besztercebányai projekt folytatása.

 

Az OĽaNO-NOVA parlamenti képviselője, Veronika Remišová szerint a dubai hátterű cég mögött egy volt Interpolos ügynökön kívül ukrán emberek is állnak, akik ellen korábban korrupció vádjával indult lejárás az USA-ban és Svájcban.

 

Így nézett volna ki, ha emgépül. Besztercebánya 1200 munkahelynek inthet búcsút. Forrás: Bystricoviny.sk
Így nézett volna ki, ha emgépül. Besztercebánya 1200 munkahelynek inthet búcsút. Forrás: Bystricoviny.sk

 

HNonline.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!