A hivatalos statisztikai adatok szerint a 2015. évi átlagfizetés 833 euró, a lakosság nagy része azonban 400-800 euró közötti összeget keres. Az elemzés a Statisztikai Hivatal adatai alapján a Poštová banka pénzintézet készítette.

 

A fizetéseknek nincs felső határa

 

forrás: aktuality.sk

Dominika Ondrová, a  Poštová banka elemzője szerint a főállású munkavállalók legjellemzőbb bérsávja bruttó 400 eurótól 800 euróig terjed. A  nemzetgazdasági bruttó átlagbér alatti fizetésért dolgozott a polgárok fele az előző évben.

 

 hirdetes_810x300  

Fontos azonban megjegyezni, hogy matematikailag lehetetlen, hogy a lakosság kevesebb, mint fele átlag alatti fizetésért dolgozzon. Míg a jövedelem alsó határának a minimálbért tekintjük, addig felső határ nem létezik. Az átlagbérbe a szélsőségesen magas fizetéseket is belekalkulálják.

 

Átlagos és mérsékelten átlag feletti (800 – 1000) eurót keres a polgárok 18 százaléka. A lakosság ötöde rendelkezik bruttó 1000 – 1500 euró közötti fizetéssel. A főállásban dolgozó lakosság 5 százalékának havi bevétele kevesebb, mint 400 euró.

 

Nagyok a régiók közti különbségek

 

Ondrová szerint nem meglepetés, hogy a legmagasabb bérek Pozsony megyében vannak. Az ott dolgozók kevesebb, mint 4 százaléka rendelkezik 400 euró fizetéssel, igaz, a főváros környékén magasabbak a megélhetési költségek – tette hozzá.

 

Kelet-Szlovákiában Eperjes megyében a legrosszabb a helyzet, itt a munkavállalók 10 százaléka 400 euró alatti keresettel rendelkezik. Kassa megyében jobb a helyzet, ott ez a mutató 5,5 százalékos. Az elemző szerint ennek az az oka, hogy Kelet-Szlovákia központjában összpontosul több jelentős vállalat is, amelyek több munkahelyet teremtenek és magasabb bérezést kínálnak.

 

Átlagon felüli Pozsony

 

A nemzetközileg jelentős cégek koncentrációja Pozsonyban is megmutatkozik. Míg Szlovákiában 1500-2000 euró közötti átlagbérrel a munkavállalók 6,5 százaléka rendelkezik, addig ez a mutató Pozsony megyében csaknem kétszerese az országosnak. Eperjes megyében hasonló fizetésnek csak a lakosság 3 százaléka örülhet.

 

A 2000 euró feletti átlagkeresettel a szlovákiai polgárok közel hat százaléka rendelkezik. Pozsony megyében a dolgozók 13 százaléka örülhet ilyen magas fizetéseknek, a többi megyében ez az arány nem haladja meg a 4 százalékot (A Besztercebányai megyében például a lakosság 2,2 százaléka kap ilyen bérezést, az Eperjesiben mindössze 1,8 százalék) .

 

forrás: aktuality.sk
kép: en.protothema.gr

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!