A Volkswagen konszern néhány gyárában kénytelen leállítani az autógyártást. Két beszállítója ugyanis leállította több fontos alktrész szállítását. A problémák elérték a Škoda autógyárat is, ahol már ezen a héten szüneteltethetik az üzem működését.

 

A VW a következő napokban leállítja a márka elsőszámú modelljének, a Golfnak a gyártását wolfsburgi üzemében. Többezer alkalmazottat küldenek kényszerszabadságra, másoknak lerövidítik a munkaidejét. Kurtítások lesznek a Touran gyártásánál is.

 

A legnagyobb európai autógyár-konszern vitába keveredett két kulcsfontosságú beszállítójával, mindkét céget ugyanaz a vállalat birtokolja, a Prevent. Az egyik cég a váltók gyártásához szükséges öntöttvas-alkatrészek szállítását állította le, a másik pedig üléskárpitokat adott el a VW-nek – eddig.

 

 hirdetes_810x300  

Állítólag a VW úgy lépett vissza más projektekkel kapcsolatos szerződésektől, hogy cserébe nem kompenzálta a két beszállítót, mire a Prevent leállította a szállításokat, és csak akkor indítja újra, ha 58 millió eurót kap kárpótlásként.

 

Ha sokáig húzódik a vita, hiánycikké válhat a Golf, a VW legnépszerűbb modellje. Forrás: newsclip.com
Ha sokáig húzódik a vita, hiánycikké válhat a Golf, a VW legnépszerűbb modellje. Forrás: newsclip.com

 

 

Milliókba kerülő hajthatatlanság

 

Igazából Dávid és Góliát harcáról van szó, a VW nagyságából kifolyólag elég nagy előnyben van a kis cégekkel szemben, a helyzetet azonban bonyolítja, hogy a gyáróriás már hosszabb ideje vitázik szinte mindegyik beszállítójával. A kis cégek szerint a nagyvállalat más autógyártókhoz képest is túlzottan kemény feltételeket szab.

 

Eddig nem nagyon volt példa arra, hogy leállítsák az alkatrészek szállítását. Ha volt ilyen, az általában hibás termék vagy természeti csapás miatt történt – de nem jogi összecsapás miatt. Bár minden autógyár rendelkezik az ilyen esetekre tartalékokkal, a mostani esetben viszonylag nehezen hozzáférhető, egyedi alkatrészekről van szó.

 

A dieselgate és milliárdos nagyságrenű kártérítés után újabb csapás Európa legnagyobb autógyártójára. Darabokra szedik... Forrás: FT.com
A dieselgate és milliárdos nagyságrenű kártérítés után újabb csapás Európa legnagyobb autógyártójára. Darabokra szedik… Forrás: FT.com

 

Gyárakat leállítani nem egyszerű és igen költséges, a legtöbb esetben végzetes. Szó szerint minden percért, amit a gyártósor nem munkával tölt, a beszállítónak a szerződés értelmében euró-százezreket kell kifizetnie.

 

A VW épp ezért bírósághoz fordult, ami úgy döntött, hogy a két cégnek újra kell indítania az alkatrészek szállítását, ők azonban a döntést figyelmen kívül hagyták.

 

Ezrek kényszerszabadságon, tízezrek csökkentett munkaidőben

 

Az alkatrészhiányt már a Škoda Auto is megérezte, csehországi, Vrchlabí-i gyárában, ahol automata sebességváltókat gyártanak. A szállítások akadozása miatt már egy gyártósoron megállt a munka, és nagyobb szabású kényszerszünetet is kilátásba helyeztek. A VW emdeni (Németország) gyárában 9000 munkásból 8000-ret hazaküldtek, több más gyárban több mint 20 ezer alkalmazott csökkentett óraszámban dolgozik.

 

Ha a probéma tovább húzódik, más modellek gyártása is veszélybe kerülhet. Mindenesetre, a két beszállító és a VW közötti egyezség precedens értékű lesz a többi VW-partnerre nézve is – ha ugyan eljutnak addig.

 

A VW emdeni gyára madártávaltból. Forrás: emden-touristik.de
A VW emdeni gyára madártávaltból. Forrás: emden-touristik.de

 

Auztomata sebességváltók a Skoda csehországi, Vrchlabí-i üzemében. Ők is leállnak egy időre. Forrás: skoda-auto.com
Automata sebességváltók a Skoda csehországi, Vrchlabí-i üzemében. Ők is leállnak egy időre. Forrás: skoda-auto.com

 

HNonline.sk

Nyitókép: indiatimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!