Egy átlagbért kereső szlovák állampolgár 889 eurós fizetéséből a kötelezően elvezetendő járulékok levonása után mindössze 478 euró marad. Ez derült ki a Milan Rastislav Štefánik Konzervatív Intézet elemzéséből. És ebben még nincs benne a kormány által tervezett adó- és járulékemelés.

 

„Az amúgy is eltúlzott adóterhek további emelése még jobban árthat a lakosságnak, a vállalkozóknak és az egész gazdasági környezetnek”

Mondta Peter Gonda, a Konzervatív Intézet elemzője.

 

A magas adók még magasabbak lesznek

 

 hirdetes_300x300  

A Pénzügyminisztérium Peter Kažimír (Smer) vezetése alatt több pénzt akar behajtani a nem-életbiztosítási járulékok emelésén keresztül, de adót emel a dohánytermékek esetében, és nőnek az autók regisztrációjának illetékei is.

 

„Az adó olyan pénz, amiért az egyszerű emberek dolgoztak meg, és amit az állam költ el (…). És mivel senki sem költi el más pénzét olyan figyelmesen, mint a sajátját, az állam esetében a források pazarlásáról és nem hatékony felhasználásáról beszélhetünk”

magyarázza Martin Reguli, az F.A. Hayek Alapítvány elemzője.

 

Az adóterhek kiszámításánál a szuperbruttó bért veszik alapul, ami tartalmazza a tiszta bért, és az elvezetett járulékokat és jövedelemadót is. Az elemzés alapján a teljes adóterhek tavaly a fizetés 61,1 százalékát vitték el.

 

Robert Fico a választások előtt az életszínvonal emeléséről beszélt. De kinek az életszínvonaláról..? Forrás: Webnoviny.sk
Robert Fico a választások előtt az életszínvonal emeléséről beszélt. De kinek az életszínvonaláról..? Forrás: Webnoviny.sk

 

A pénzügyi tárca a minimálbéresekkel takarózik 

 

Az elemzés ugyanakkor nem számolja azokat a juttatásokat, amelyeket az állam az gyermekek után fizet, ezért az INESS társadalomkutató intézet szerint a következőkép kell értelmezni  a kapott eredményeket:

 

„A számítás azt mutatja meg, mekkora részt költ egy ember közszolgáltatások vételére. Ez nem jelenti azt, hogy cserébe nem kap semmit.”

 

Ha ez igaz, akkor egy átalgkeresetből élő szlovák állampolgár havonta 500 eurót költ közszolgáltatásokra – bár ez nem szabad akaratából történik.

 

Természetesen a pénzügyminisztérium tiltakozik az elemzés tartalma és következtetései ellen. Szerinte nem szabad általános következtetéseket levonni egyetlen típusú alkalmazott béréből kiindulva. Azzal érvel, hogy sokkal kisebb adók terhelik a minimálbéres vagy a minimálbér közelében kereső munkásokat. Arra azonban nem tér ki, hogy a minimálbér mire elég…

 

291249a7e82e3ef3dbfb5c43188953d2_hnonline
Adó- és járulékterhek Szlovákiában. Kevés jut, még kevesebb marad. Forrás: HNonline.sk

 

HNonline.sk, körkép.sk

Nyitókép: Nitraden.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!