Több, mint három milliárd eurót hívott le tavaly Szlovákia az Európai Uniótól. Ez az eddigi legnagyobb összeg, mióta beléptünk az EU-ba. Ennek a három milliárdnak a zöme uniós alapokból érkezett hozzánk. Egyelőre még nettó kedvezményezettek vagyunk, vagyis többet veszünk ki az EU közös kasszájából, mint amit beteszünk. A gazdaság azonban halad előre, és fokozatosan a nettó befizetők közé kerülünk.

 

„A jövőben arra kell készülni, hogy Szlovákia az uniós alapok legnagyobb nettó kedvezményezetteinek listáján egyre lejjebb kerül, és esetleg a nettó befizetők közé kerül”

– mondta a Sberbank Europe vezető közgazdásza, Vladimír Vaňo.

 

Nem eszik olyan forrón…

 

 hirdetes_300x300  

Az, hogy egy ország a nettó befizetők közé kerül vagy sem, az a gazdasági erőnlététől és a régió fejlettségétől függ, illetve néhány gazdasági mutatónak is jól kell mutatnia.

 

És bár Szlovákia évről évre javít az összesített mutatóin, egyhamar nem valószínű, hogy csatlakozunk a nettó befizetők csoportjához, akik között olyan országok szerepelnek, mint Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, stb.

 

A Brexit valamelyest azonban változtathat a képen. Nagy-Britannia ugyanis az egyik legnagyobb befizető volt, távozásával értelemszerűen megcsappannak az Unió forrásai, ami kihathat Szlovákiára is.

Szlovákia 2015-ben

  • 697 millió eurót fizetett a közös kasszába
  • 3,8 milliárd eurót vett ki
  • 3,1 milliárd eurót nyert
  • egy szlovák állampolgár átlagosan 128 eurót fizetett be az EU kasszájába,
  • egy főre lebontva átlagosan 689 eurót vett ki

 

Szlovákia nem túl sikeres

 

Hogy Szlovákia mennyire sikeres az uniós források tekintetében, elég viszonylagos. A Fico-kormány a választások előtt fennhangon hirdette, hogy mekkora összegeket hívtak le az EU közös kasszájából. Épp csak azt felejtették el hozzátenni, hogy a 2007-2014-es időszakban merített 60,1 százalékos merítéssel az EU-28 harmadik leggyengébben teljesítő országa vagyunk. Összehasonlításul, Magyarország 76,3 százalékot, Csehország 63,2 százalékot, Lengyelország 85,3 százalékot, Görögország pedig 88,3 százalékot merített. Ezzel a forrásokat leglassabban merítő országok közé tartozunk.

 

_ueu_források_lehivassa
Adatok: Hospodárske Noviny, Grafikon: Körkép.sk

 

A sikertelen merítések százalékos aránya is igencsak elszomorító. Csehország kivételével Szlovákia messze maga mögött hagyja a többi uniós országot a sikertelen lehívások tekintetében, 6,4 százalékuk ugyanis meghiúsult, többnyire a projekt nem megfelelő színvonala miatt. Egyedül Csehország teljesít e téren rosszabbul nálunk a maga 8,1 százalékos kudarcával. (A harmadik legrosszabb Lettország esetében is csak 2,3 százalékos a sikertelen lehívások aránya)

 

Magyarország nem csak gyorsabban hívja le nálunk a rendelkezésre álló pénzeket, de jobb hatásfokkal is, mindössze projektjeik 0,4 százaléka bukott el.

 

sikertlen_lehivasok_eu_sr
Sikertelen lehívások százalékban, országonként. A második legsikertelenebbek vagyunk. Adatok: Hospodárske Noviny, Grafikon: Körkép.sk

 

Hospodárske Noviny, Körkép.sk

Nyitókép:  DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!