Nagy gondot jelent a szakképzett munkaerő hiánya, folyamatosan növekszik a fagyasztott péktermékek aránya a frissen sültek kárára de problémát jelent a pékáruk boltokba való eljuttatása is a pékek számára elfogadható áron.

 

A Pékek és Cukrászok Tanácsa  (Rada pekárov a cukrárov SR) egy memorandumot írt azokról az okokról, amelyek miatt veszteségesek. Elmondásuk szerint az ágazati helyzet kritikus. Erről a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője, Jana Holéciová tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

 

Súlyos problémák

 

 hirdetes_300x300  

Néhány üzem bezárásának veszélye, a hiányzó szakképzett munkaerő, a behozott fagyasztott péktermékek eladásának növekedése a frissen sütött péktermékek kárára, de a pékáru üzletekbe való eljuttatása elfogadható áron is oka kedvezőtlen helyzetnek.

 

Ezért a pékek és cukrászok egy memorandumot készítettek, hogy rámutassanak a súlyos problémákra. A Tanács szerint megoldást jelenthetne az árszabályozásról szóló törvény betartása – ha az üzletek nem vásárolnának olyan terméket a beszállítóktól, melynek ára a gazdasági értéke alatt van. Ha ez nem történik meg, fennáll a veszélye annak, hogy nem tudják folytatni a termékek előállítását.

 

Holéciová emlékeztetett, az egyes kereskedelmi áruházláncok tisztességtelen praktikái alapvetően befolyásolják az ágazt jövedelmezőségét és csökkentik a péktermékek eladási árát.Pedig a tisztességtelen kereskedelmi praktikák elleni harc vált Szlovákia egyik prioritásává az EU tanácsának soros elnöksége idején.

 

Kiemelte, hogy a pékeknek szükségük van új munkaerőre is. A munkaerőhiány miatt az összeomlás szélére került az egész ágazat, állítja. Jelenleg körülbelül több mint 1000 új alkalmazottra lenne szükség, de nemcsak hogy nem tudják megszerezni őket, a kifizetésük sem megoldható, az előbb felsorolt problémák miatt. Emiatt pedig már a meglévő alkalmazottak is kezdik otthagyni munkahelyüket.

 

Holéciová szerint a pékek különböző szövetségeken és egyesületeken keresztül már tárgyaltak Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszterrel is arról, hogy hogyan tudnák stabilizálni az ágazatot és elkerülni a rájuk leselkedő veszélyeket.

 

 

teraz.sk
kép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!