Az Amerikai Egyesült Államok elnökválasztásának eredménye nagyban befolyásolja az ország gazdasági fejlődését, csakúgy, mint a részvények árfolyamát – írja a hnonline.sk .  Viszont az egész választási- és kampányfolyamatnak különös hatásai vannak, tekintet nélkül arra, hogy melyik jelölt lesz végül megválasztva.

 

reut
forrás: hnonline.sk / reuters

 

A Server Time megmutatta, hogy a jelenlegi választási időszak milyen hatást gyakorol az amerikai gazdaságra:

 

1. Vásárlás

 hirdetes_300x300  

 

A kiskereskedések ismertek arról, hogy ha alacsonyabb bevételek jönnek, több indokot is keresnek, nem ismerik el, ha esetleg a vállalatvezető rossz döntést hozott. A legújabb kifogás az elnökválasztás. A bevételkiesést sokszor azzal indokolják, hogy a fogyasztók a TV előtt ragadtak, hogy a választási tudósításokat kövessék, így nincs idejük vásárolni. Vagy csak annyira lehangoltak a kampány miatt, hogy nincs kedvük sehova se menni.

 

2. Halloween

 

A választási években költenek mindig a legtöbbet az amerikaiak édességekre, jelmezre, díszítésre vagy egyébre Halloween alkalmával. Ez vélhetően kapcsolatban van az emberek valóságból való menekülésével, jobban keresik az emberi kapcsolatokat, jegyezte meg Kit Yarrow pszichológus, aki a fogyasztók viselkedését vizsgálja.

 

3. Karácsony

 

Az idei kampányidőszak biztos formabontó abban, hogy az első reklámok, amelyek karácsonyi vásárlásra buzdítanak, már Halloween környékén megjelentek. Azonban úgy tűnik, hogy a kereskedések nem készülnek nagy akciókra és reklámkampányokra a választások előtt. Ez a szakma szerint azért van, mert a hirdetési piacot jelenleg teljesen elárasztják a politikai üzenetek.

 

4. NFL

 

Érdekes tény, hogy az Államok legnépszerűbb sportját, az amerikai futballt kevesebben követik idén. Az NFL nézettsége a televízióban 2016-ban gyorsan csökkent – indokként a választásokat tüntették fel.

 

5. Reklámköltések

 

A választások nem meglepő módon növelik a hirdetésekre fordított összegeket. Világviszonylatbna 4,6 százalékkal növekedtek a kiadások, köszönhetően ez az amerikai kampánynak. Azonban nem csak a politikusok hirdetnek – sok cég arra használja fel a kampányt, hogy magát reklámozza. Egy kanadai sziget például azzal reklámozza magát, hogy nyugodt helyet kínál azoknak, akik Amerikából emigrálni szeretnének a választások után. Az Excedrin gyógyszer a hirdetés szerint megszünteti a fejfájást az elnökjelölti viták közben.

 

 

6. Ingatlanok

 

A választási év tele van bizonytalansággal, amire az amerikaiak azzal reagálnak, hogy nem hajlandóak magas összegeket fizetni ingatlan vásárlása során. Néhány tanulmány bizonyítja, hogy a házak árai a választási évben kevésbé növekednek.

 

7. A Trump márka

 

A kampány több szempontból is támogatta Trump vállalkozásait. A választási költségvetésből például többször bérelt  helységeket saját felhőkarcolóiban. A másik oldalon viszont a Trump márka márkaértéke jelentősen csökkent. Vállalkozásainak látogatottsága a felmérések alapján csökkent, sok fogyasztó inkább távolodik a Trump brandektől.

 

8.  Értékpapírpiac

 

Sokszor hallani arról, hogy milyen hatással van a kampány a tőzsdepiacra, az adatok alapján a piac teljesítőképessége átlagosnak mondható. Egy felmérés azonban kimutatta, hogy ha a tőzsdepiac megszilárdul három hónappal a választások előtt, akkor a jelenleg is kormányzó párt győz a választásokon. Jelenleg a demokraták irányítanak.

 

 

 

hnonline.sk
borítókép: Fox News

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!