Nyugdíjkorhatár-változás, csökkenő szolidaritás, erősödő második nyugdíjpillér, előnyugdíj és más változások. Erre lehet számítani az új évben. Ám, ahogy azt megszokhattuk, az egyes változások újabb kérdéseket vetnek fel, főleg, ami a második nyugdíjpillért illeti. De haladjunk sorjában. 

 

  1. Kitolták a nyugdíjkorhatárt

 

Januártól már nem 62 év a nyugdíjkorhatár, hanem 62 év és 76 nap. Ez mindenkire vonatkozik, aki 1954. december 31.-e után született. Kivételt csak a nők képeznek, akik nyugdíjkorhatár ideje a felnevelt gyermekek számától függ.

 

Az említett korhatárnál korábban mehetnek nyugdíjba azok, akik speciális szakterületen dogoznak, mint például a bányászok, a repülőgépeken vagy a hajókon szolgálatot teljesítők, az atomerőművek dolgozói, bizonyos vegyi üzemek dolgozói és így tovább.

 hirdetes_810x300  

 

A nyugdíjkorhatár 76 nappal történő kitolása nem egyszeri eset. Minden évben változtathatnak rajta a várható életkor és gazdaság teljesítménye függvényében. Vagyis minél tovább élünk, annál többet kell dolgoznunk.

 

Ha az állam ilyen tempóban fogja a következő években is kitolni a nyugdíjkorhatárt, akkor egy ma 40 éves munkás 68 évesen mehet nyugdíjba. (Pozsony I. kerületében a férfiak közepes várható élettartama 76,6 év, a Nagyrőcei járásban 69,8 év). Persze az államnak nem kell feltétlenül ugyanebban az ütemben emelnie a korhatárt, így kormánytól függően ez lehet több, vagy kevesebb is.

 

ocakavana-dlzka-zivota_pluska_sk
Forrás: Pluska.sk

 

  1. A tehetősebbeknek több marad

 

Januártól nem emelkedik az az összeg sem, amivel a gazdagabbak a szegényebbeket támogatják. Jelenleg ugyanis egyfajta szolidáris nyugdíjrendszer működik Szlovákiában. Ennek lényege, hogy a magasabb nyugdíjjal rendelkezők nyugdíját csökkentik a kisnyugdíjasok javára.

 

Ha valaki az átlagbérnél kevesebbet keresett, a nyugdíja megállapításánál az állam 20 százalékot rászámolt – na nem az átlagbérből, hanem az illető fizetése és a nemzetgazdasági átlagbér közti különbségből. Eredetileg az állam azt tervezte, hogy az említett 20 százalékos részt jövőre 21, 2019-re pedig 22 százalékra emeli. Később kiderült, hogy marad a 20 százalék. Például egy 42 évet ledolgozó nyugdíjas, akinek fizetése az átlagbér 70 százaléka volt, 1,5 euróval kevesebb nyugdíjat kap, mint kapott volna a régi szabályozás szerint.

 

Ugyanakkor a magas jövedelműek nyugdíjakor csak az átlagbér 125 százalékáig terjedő összeget számolják be teljesen, az annál nagyobb részeket csak 68 százalékban veszik alapul. Az eredeti szabályozás szerint ez az arány évente négy százalékponttal csökkent volna, vagyis a tehetősebbek kevesebbet vehettek volna ki az államkasszából. A legutóbbi módosítás ezt a csökkentést megszüntette, így az eredeti intézkedéshez képest 5-33 euróval magasabb nyugdíjra tehetnek szert.

 

  1. Több jut a második nyugdíjpillérbe

 

De nem sokkal. Eddig a járulékalap 4 százaléka vándorolt a második pillérbe, jövőre ez 4,25 százalékra emelkedik. Várhatóan ez sem lesz egyszeri intézkedés, évente 0,25 százalékponttal emelik majd egészen 2024-ig (addigra tehát 6 százalékra emelkedik a második nyugdíjpillér aránya).

 

Ezzel párhuzamosan az első pillér részesedését csökkentik, mégpedig úgy, hogy az első és második pillér együttesen a bruttó bér legfeljebb 18 százalékát tegye ki.

 

4064_asdss_sk
Forrás: asdss.sk

 

  1. Talán lesz előnyugdíj

 

Idén többször felvetődött, hogy az állam megpróbálja bevezetni az előnyugdíj intézményét. Ennek lényege, hogy a korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók nyugdíjjárulékát az állam nem rövidíti meg. Ennek azonban van egy elég súlyos feltétele, mégpedig, hogy legyen a harmadik pillérben elegendő nagyságú megtakarítás. Majd amikor az illető már betöltötte a normál nyugdíjkorhatárt, a Szociális Biztosítótól a teljes és nem a csökkentett nyugdíjat kapná.

 

A probléma ott kezdődik, hogy azoknak, akiknek van megtakarításuk a harmadik pillérben, átlagosan 2014 eurónyi összeggel rendelkeznek. Ez pedig egy évnyi előnyugdíj kiváltására sem elegendő.

 

A Munka-, Szociális- és Családügyi Minisztérium egyelőre még nem jutott dűlőre, pontosan hogyan tudná hatékonyan megoldani az előnyugdíj kérdését.

 

5. Változhat a második nyugdíjpillér merítése

 

Jövő májustól változnak a második pillérből történő merítés feltételei is. Az új évtől ugyanis csökken az a határ, ami felett az emberek már eldönthetik, hogy mikor akarják felhasználni a második pillérben lévő megtakarításaikat.

 

A kormány azt a feltételt szabta, hogy az első pillérből, a külföldről és a második pillérből származó nyugdíjjárulék nagysága legyen magasabb, mint a mindenkori átlagnyugdíj nagysága (ez utóbbi 425 euró jelenleg).

 

A Munkaügyi Minisztérium olyan törvénymódosítást készített elő, ami várhatóan 2017 májusától engedélyezi, hogy a második pillérben megtakarítással rendelkezők fele hozzáférjen a pénzéhez.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!