Politikusaink az utolsó pillanatban végül úgy döntöttek, nem változtatnak a nyugdíjtörvényen, így 2017. januárjától emelkedik a 2. nyugdíjpillérbe elvezetett járulék mértéke. Az eddigi 4 százalék helyett 4,25 százalék jut bruttó fizetésünkből a magánnyugdíj-számlánkra.

 

Korábbi cikkünkben részletesen bemutatjuk az első és a második pillér működését, tisztázzuk a fogalmakat.

 

Az ígéret szerint 2017-től minden évben 0,25 százalékkal emelkedik az elvezetett járulék arány, amíg 2024-re el nem éri a 6 százalékos szintet. Az első pillérbe, azaz a a Szociális Biztosítóba pedig a jelenlegi 14 százalékról hasonló arányban csökkent a befizetett járulék mértéke. A kettő összege marad 18 százalék (legalábbis egyelőre, a jelenlegi törvények szerint)

 

 hirdetes_810x300  

Mit jelent ez a gyakorlatban?

 

Ha keresetünk tegyük fel bruttó 800 euró, eddig ebből 32 eurót tettünk félre magánnyugdíj-számlánkra. 2017-től ez az összeg 34 euróra emelkedik, 8 év múlva pedig 48 euró lesz havi szinten. Hogy jobban érezzük a pozitív változás jelentőségét, ránk nézve mindez 32 ezer euróval több pénzt jelent nyugdíjaskorunkra! Ugyanis:

32 euró x 40 év x 7 százalékos éves kamat = 84.000 EUR nyugdíjra
48 euró x 40 év x 7 százalék éves kamat = 126.000 euró  nyugdíjra 

Biztosan jól fog jönni.

 

Mi változik még?

 

Elég komoly változást jelent, hogy a törvény ezentúl lehetővé teszi a felhalmozott összeg kivételét egy összegben, mégpedik a nyugdíjkorhatár elérése után. Eddig a második pillérből nyugdíjat csak havi részletekben kaphattunk a magánnyugdíj-pénztáraktól. Ennek a módosításnak, bár pozitívan hangzik, nagyon komoly hátulütői lehetnek. Félő – és szerintünk is nagyon valószínű forgatókönyv -, hogy az így kapott egyszeri nagy összeget a legtöbben gyorsan felélik, és így teljesen célt téveszt: azaz, hogy eltartson bennünket a nyugdíjas években.

 

Illusztrációs kép: webarchívum

 

Szerencsére épp ezért lesz egy biztonsági feltétel, miszerint csak egy minimális állami nyugdíj elérése után lesz lehetséges az egy összegű nyugdíjfelvétel.

 

Könnyen lehet azonban, hogy mindez a csak a jéghegy csúcsa: az elmúlt 11 év alatt 26(!) törvénymódosítás történt a nyugdíjtörvényben, ezért kíváncsian figyeljük, mit hoz majd a következő esztendő.

 

Zsupcsan Zoltán, pénzügyi matematikus – tanácsadó, a pénzügy.sk szerkesztője

 

A szerző korábbi cikkei itt olvashatóak.

 

Nyitókép: webarchívum

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!