Az Európai  Bizottság ma közzétette a 263 uniós régió regionális versenyképességi indexét tartalmazó tanulmány harmadik kiadását, amely hasznos információkkal szolgál a régiók számára gazdasági teljesítményük javításához.

 

A regionális versenyképesség azt jelenti, hogy egy régió mennyire képes vonzó és fenntartható környezetet biztosítani a vállalkozások és a lakosok számára a letelepedéshez, illetve a működéshez vagy munkához.

 

A főváros, mint motor

 

 hirdetes_810x300  

A 2016-os eredmények összességében hasonlítanak a 2013-as eredményekhez. Ismét többközpontú mintázat figyelhető meg, melyben a jól teljesítő fővárosi és városi területek a versenyképesség fő motorjai. E fejlett területekről kiinduló tovagyűrűző hatás figyelhető meg Északnyugat-Európa nagy részén, a keleti és a déli uniós régiókban azonban ez sokkal kevésbé jelenik meg. Sok esetben nagy eltérések mutatkoznak egy adott országon belül, ami abból ered, hogy a fővárosi régió teljesítménye messze túlszárnyalja az országon belüli többi régióét.

 

Az EU és Szlovákia régióinak átlaga közti különbség, vizsgálati kategóriákra bontva. forrás: Európai Bizottság

 

Pozsony megye az ország négy régiója közül magasan a legjobb eredményt érte el. A régió versenyképességi indexe 65,4 (1-100 pontos skálán), ezzel a 96. helyen végzett a 263 régió közül. A régió vásárlóerejének mérése alapján a harmadik legjobb helyen végzett a 263 vizsgált terület közül, a fejlődési skálán a lehetséges 5 pontból 5-öt kapott.

 

Versenyképességi index. A zöld régiók a legjobban, a lilák a legrosszabban teljesítők.

 

A balkán és egyes tengerparti országok lemaradtak

 

Az ország három másik régiója lényegesen gyengébben teljesített, hasonlóan, mint Észtország, Horvátország, Lettország, Magyarország, Lengyelország, Portugália, Spanyolország és Olaszország régióinak többsége, A legrosszabbul a Bulgáriában, Romániában vizsgált megyék szerepeltek, azonban Görögország és Olaszország egyes déli régiói is rendkívül gyenge versenyképességi indexet produkáltak.

 

A pozsonyi és a kelet szlovákiai régió összehasonlítása. Hatalmasak az egészségügyi, infrastrukturális és piaci különbségek.

 

Összehasonlításképpen, a régiók eredményei:

 

pozsonyi: 65,4 (96. hely)
nyugat-szlovákiai: 33,823 (196. hely)
közép-szlovákiai: 29,737 (211. hely)
kelet-szlovákiai: 23,975 (225. hely)

 

A regionális versenyképességi indexet 11 pillér alkotja, amelyek mindegyike a versenyképesség egy-egy külön vonatkozását ragadja meg. Az egyes pillérek révén a mutató értékelést nyújt az adott régió erősségeiről és gyengeségeiről. A pillérek három csoportba oszthatók: az alappillérek csoportja, a hatékonyság csoportja és az innováció csoportja.

 

Az alappillérek körébe tartozó öt pillér a következő: 1. intézmények, 2. makrogazdasági stabilitás, 3. infrastruktúra, 4. egészségügy és 5. alapszintű oktatás. Ezek jelentik valamennyi gazdaságtípus alapvető mozgatóerejét.

 

Körkép.sk

adatok és képek : europa.eu , Regional Competitiveness Index 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!