Az Európai Unió nagy változást tervez az útdíjak kivetésével kapcsolatban, ami Szlovákiát is érinti. Brüsszel 2024-ig egységes rendszert vezetne be, ami azt jelenti, hogy a megtett kilométerek után és a károsanyag-kibocsátás alapján vetnék ki az útdíjat, a tagállamoknak pedig mindezt elektronikus nyilvántartásban kellene majd vezetniük. Ezzel Szlovákiában például az autópálya-matricák jelenlegi rendszere szűnne meg.

 

A tervezet az Európa Mozgásban nevű brüsszeli kezdeményezés része.

 

Mit akar elérni az Unió?

 

 hirdetes_300x300  

A kezdeményezés célja, hogy biztonságosabbá tegye a közlekedést, hogy igazságosabb útdíjakat vezessenek be a tagállamok, és nem utolsó sorban, hogy csökkenjen a szén-dioxid kibocsátás (hiszen az útdíj felfogható egyfajta környezetszennyezési-adónak is).

 

Ez azt jelenti, hogy a megtett távolságon túl a károsanyag-kibocsátást is számba vennék az összeurópai útdíj meghatározásakor – mind a személyautók, mint a tehergépjárművek esetében, de egyes források szerint a zajszennyezés és a dugók költségeit is beépítenék.

 

Szlovákiában az autósok időalapú útdíjat fizetnek az autópálya-matricák megvásárlásával, a teherautók pedig kilométer alapú útdíjat egy mikrohullámú adatszolgálati rendszer segítségével. Brüsszel ez utóbbihoz tenné hasonlatossá az útdíjak kirovását, a gond az, hogy a rendszer kiépítése rendkívül költséges. A bevételeket ezért az infrastruktúra további bővítésére használnák fel.

 

Három nap, ennyit kapnának a kamionosok

 

Brüsszel havi három napban korlátozná azt az időtartamot, ameddig az uniós állampolgárságú kamionosok egy másik tagállamban továbbra is a hazájukban előírt minimálbérért dolgozhatnak. Ez lényegében a németországi és francia modell egész Unióra kiterjedő bevezetését jelenti, ugyanakkor elhallgattatja azokat a kritikusokat, akik azért bírálják a német és francia, külföldi fuvarozókkal szembeni intézkedéseket, mert a másik tagállamból való sofőrök csak a bérköltség emelkedése árán tarthatnak pihenőt az országban.

 

Három nap után a külföldi kamionos már külföldi munkavállalónak számítana, így a tartózkodási ország minimálbére vonatkozna rá.

 

A Portfolio.hu magyarországi gazdasági hírportál arra hívja fel a figyelmet, hogy sajtójelentések szerint Brüsszel javaslata elsősorban a gazdag, nyugati-európai országoknak kedvez, amelyek féltik munkaerő-piacukat az olcsóbb, kelet-európai országok munkásaitól – az alacsonyabb minimálbéreket ők „tisztességtelen versenyelőnynek” tekintik…

 

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!