Három évvel ezelőtt Szlovákiában árcsökkenést tapasztalhattunk, és egy kiló sertéstarjáért 3,68 eurót fizettünk átlagosan. Ma ugyanezért a termékért már mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk, nagyjából 20 százalékkal.

 

A statisztikai hivatal adatai szerint a drágulás egy sor más terméket is érint, többek között a vajat, tejet, cukrot és a burgonyát is.

 

Forrás: Statistics.sk

 

A 2014-es áresés részben az euró erősödésének, részben az időjárásnak volt köszönhető. A trend azonban megfordult. Szlovákia inflációs rátája kissé meglódult, és bár a nominálbérek is emelkedtek, nem olyan látványosan, hogy az a mindennapi bevásárlásoknál is megmutatkozzon. A szakértők szerint nem tesz jót a pénztárcánknak a különösen kemény tél sem.

 hirdetes_300x300  

 

„Az élelmiszerek jelentős áremelkedését a rendkívül kemény tél okozza, ami egész Európát sújtotta, beleértve a déli országokat is. A termés Olaszországban és Spanyolországban – ahonnan zöldséget és gyümölcsöt importálunk – jóval gyengébb volt ebben a szezonban, mint szokott lenni, és ez felnyomta az árakat”

 

magyarázta Jana Glasová, a Postabank elemzője, aki hozzátette, hogy az áremelkedés nem sokáig tart majd, mert idén már jobb termésre számítanak a piacok. az ENSZ élelmezésügyi osztálya szerint például nagyon jók a kilátások a gabonákra nézve, ami közvetve befolyásolja például a sertéshús árát is.

 

 

Infláció mértéke élelmiszerekre az utóbbi években. Volt már rosszabb, de jobb is. Forrás: Aktuality.sk

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!