Nemrég érkezett a hír Brüsszelből, hogy az Unió egységesíteni szeretné az autópályadíjakat a kontinensen, ami akár az árakra is kihathat. A napokban újabb merész ötlettel hozakodtak elő a Európai Bizottság törvényműhelyében, ami az üzemanyagok árára lehet óriási hatással.

 

A Nagy-Britannia távozása miatt keletkező lyukat az uniós költségvetésben Brüsszel úgy tömné be, hogy megfosztaná egyik legnagyobb bevételétől a nemzetállamokat: az üzemanyagokra kivetett jövedéki adótól.

 

A Napi.hu gazdasági portál úgy fogalmaz:

 

 hirdetes_810x300  

Felmerült az Európai Bizottságnál, hogy az unió részben vagy egészben vegye el a tagállamoktól a szállításból és mezőgazdaságból származó üzemanyag jövedékiadó-bevételeket, és azt csatornázzák az uniós költségvetésbe.

 

Milliárdos kiesés lenne

 

Brüsszel – mivel a britek már nem fizetnek be az uniós közös kasszába – alternatív megoldásokat keres. Ám ami kézenfekvő, nem biztos, hogy legjobb megoldás is egyben, a nemzeti kormányok szinte biztosan vonakodnak majd kiadni a kezükből az egyik legjelentősebb bevételi forrásukat. Szlovákiában az államháztartás az üzemanyagokból összesen (tehát a magánfogyasztókat is beleértve) nem egész 1,1 milliárd eurónyi bevételre tesz szert, Magyarországon nagyjából kétszer ekkora összegről van szó.

 

Az Európai Bizottság két lehetőséggel számol. Vagy az üzemanyagokra kivetett összes jövedéki adóból származó bevételt átcsorgattatja a közös kasszába, vagy csak egy részét. Az első megoldás lényegében adóharmonizációval jár, a kérdés azonban az, hogy milyen irányba. A Szlovákiában jövedéki adó és az áfa együttes nagysága durván az üzemanyag árának a fele (a benzinnél rendszerint közelebb a 60 százalékhoz, gázolajnál az 50 százalékhoz).

 

Míg nálunk a benzin literjét terhelő jövedéki adó nagysága 0,551 euró és erre rakódik még az áfa (cca. 0,20 euró), Hollandiában 0,766 eurót tesz ki egy liter benzin jövedéki adója. Ellenpéldával is szolgálhatunk, az említett adófajta Romániában (0,462 euró), Bulgáriában (0,363 euró) és Spanyolországban (0,425 euró) alacsonyabb, mint Szlovákiában.

 

A gázolaj esetében Szlovákia megint csak viszonylag magas jövedéki adót vet ki (0,386 euró/l). További részletekért lásd a táblázatot.

 

Forrás: holtakoljak.hu

Máshol hozhatnák be a kiesést a kormányzatok

 

Ami érdekes a brüsszeli javaslatban, hogy már most azzal számol, hogy a közös kasszába történő átcsoportosítás miatt megcsappanó állami bevételeket esetleg a zöld energiára kivetett (progresszív) adóval lehet kompenzálni. Vagyis megjelenhet a jövedéki adó a CNG, az LNG, a hidrogén de még az elektromos autók esetében is.

 

Napi.hu, Körkép.sk

Nyitókép: auto.dziennik.pl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!