Több hónapos hallgatás után a kormány végre elárulta, hogyan tervezi januártól és a következő években növelni a nyugdíjakat.

 

Hogy ki mennyivel kap magasabb nyugdíjat, attól függ majd, milyen mértékben emelkednek az árak. A változás százalékban lesz meghatározva. Ez azt jelenti, hogy a magasabb nyugdíjjal rendelkezők magasabb nyugdíjemelésre számíthatnak.

 

Garantált minimum

 

 hirdetes_300x300  

Ugyanakkor egyfajta minimális nyugdíjemelés is garantálva lesz. Minden jogosult azt kapja meg, ami számára kedvezőbb – ha a százalékos emelés például 3 eurós növekedést jelent, a minimális emelés pedig 10 euró lesz, akkor a magasabb összeget fogja megkapni.

 

Egyelőre javaslatról van szó, mely most van tárcaközi egyeztetésen. A jogszabály a tervek szerint jövő évtől lépne életbe.

 

Kompromisszumos javaslat

 

A munkaügyi minisztérium javaslata szerint a nyugdíjemelés az ún. nyugdíj inflációtól függene. Ez tartalmazza azon termékek árának emelkedését, amelyeket a nyugdíjasok a leggyakrabban vásárolnak.

 

Bizonyos években azonban előfordulhat, hogy az árak nem emelkednek, vagy csak nagyon keveset. Ezért kerül meghatározásra egy minimum összeg, amellyel ilyen esetekben is emelkednek a nyugdíjak.

 

Az öregségi nyugdíjak átlagos összege jelenleg 420 euró körüli, melyek jövőre legalább 8,40 euróval kellene, hogy emelkedjenek. Az özvegyi nyugdíjaknál az emelés legalább 5,40 euró lesz, a rokkantsági nyugdíjaknál pedig 7,20 euró. Ezekben az esetekben fix összegről beszélünk, függetlenül a nyugdíjak összegétől.

 

A jövő évi nyugdíjemelés minimális mértéke

 

Az első adat a teljes összegű nyugdíjakra vonatkozik, a zárójelben levő szám pedig azokra a nyugdíjakra, melyek más nyugdíjjárulékkal együtt kerülnek kifizetésre annak összegének felével.

 

öregségi + 8,4 euró (2,6),

korkedvezményes + 8,2 euró (3),

rokkantsági 70 %-ig + 4,1 euró (1,7),

rokkantsági 70 % fölött + 7,2 euró (2,7),

özvegyi + 5,4 euró (2,4),

árvasági + 2,7 euró (1,4).

 

Forrás: A minisztérium előzetes adatai

 

Táblázat: SME

 

Nyitókép és forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!