Hogy az Unió nyugati és keleti végében eltérő minőségűek és összetételűek ugyanazon márkák termékei, ma már közismert tény – még ha nem is mindegyik márka űz ilyen praktikákat. Most kiderült az is, hogy nem csak az élelmiszerek közt lehetnek különbségek, de a tisztítószerek esetében is.

 

A néhány nappal ezelőtti csehországi teszt bebizonyította, hogy a magyarországi, szlovákiai és cseh piacon forgalmazott Persil mosószer ötödével kevesebb hatóanyagot tartalmaz, mint a németországi vagy osztrák boltokban kapható azonos termék.

 

Míg a cseh Kémia-technológiai Főiskola kutatói a németországi Persilben 11,4 g aktív hatóanyagot mértek, addig a Szlovákiában kapható Persilben csak 9,5 grammot, a csehben 9,7 grammot, a magyarországiban pedig 9,4 grammot.

 

 hirdetes_810x300  

A Henkel nem tagadja

 

A Persil márkát forgalmazó Henkel nem tagadta a különbségeket. A multicég állásfoglalása szerint „a Németországban és Csehországban kapható termékek minősége és hatékonysága hasonló, de nem állítja, hogy ugyanolyan”.

 

A Henkel a piacra jellemző „eltérő fogyasztói szokásokkal” magyarázza a hatóanyagbeli eltérést. Azt állítja, hogy a csehországi és a szlovákiai fogyasztók magasabb hőfokon mosnak, mint a németek, ezért, hogy a hidegebb vízben is hasson, több hatóanyagot használnak a német Persilben.

 

„Vannak régiók, ahol a fogyasztók magas hőfokon mosnak, és vannak régiók, ahol alacsony hőfokon. Például a fogyasztói magatartás vizsgáló felmérésekből tudjuk, hogy a csehországi – ahogy a szlovákiai – fogyasztók is a fehérneműt magasabb hőfokon mossák, mint más európai országokban. Ráadásul a foltok típusa is különbözik, ezért volt szükséges az összetétel módosítása”

 

mondja a Henkel sajtóosztálya. A multicég szerint a kutatóknak nem szabad csak a hatóanyagot vizsgálnia, mert a mosószer minőségét az összes benne található anyag határozza meg.

 

„Az egy anyagot kiemelő vizsgálat ezért nem használható arra, hogy arányosan lehessen felmérni a termék hatékonyságát”

 

Így többet vásárolunk

 

Albín Sladovník, a Szlovákiai Kereskedelmi Felügyelet drogériai és kozmetikai cikkeket vizsgáló részlegének egykori vezetője nem ért egyet a Henkel állításaival. Szerinte az emberek túlnyomó többsége betartja a ruhán vagy a csomagoláson feltüntetett mosási előírásokat, vagyis ha 60 fok szerepel rajta, akkor 60 fokon is mosnak.

 

Sladovník szerint inkább a költségek motiválták a Henkelt a kettős mérce alkalmazására, mivel a hatóanyag a legdrágább összetevője a mosószereknek. Úgy véli, hogy a V4-ek területén forgalomba hozott termékek esetében kispórolják a hatóanyagokat, de egyúttal más összetevő arányát növelik – például a fehér színt vagy az illatot erősítő anyagot.

 

Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a fentiek értelmében a közép-európai fogyasztók ugyanazon foltok eltávolításához több mosószert használnak, hogy elérjék az a hatást, amit a német verzióval lenne lehetséges, ezzel többet is vásárolnak.

 

 

Rosszabb minőség miatt többet használunk belőle, így többet vásárolunk. De ezt miért a gyengébb vásárlóerővel bíró országokban csinálják? Fotó: DennikN.sk

 

21-ből csak három volt azonos összetételű

 

A Henkel áprilisban a ‘wfk-Institut für angewandte Forschung’ külső intézettel vizsgáltatta be a magyarországi és a németországi Persilt, az eredmény pedig nem mutatott ki eltérést a hatékonyságot illetően.

 

A Henkel tiltakozik a csehországi főiskola kutatási eredménye ellen, illetve vitatja az abból leszűrt következtetéseket. Szerinte a fogyasztók elégedettek.

 

Egyébként a Henkel egy másik termékénél is találtak ugyanilyen (földrajzi elhelyezkedésből adódó) különbségeket, mégpedig a Lenor öblítőnél.

 

A cseh kutatás 21 terméket vett górcső alá, és ebből mindössze három volt azonos összetételű mind az öt vizsgált országban (Ausztria, Németország, Magyarország, Szlovákia és Csehország).

 

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: SME.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!