Az Európai Unióban mintegy 5 millió hektáron termesztenek zöldséget és a gyümölcsöt. Míg az európai országok közül Spanyolország a gyümölcstermesztésben, addig Olaszország a zöldségtermesztésben dominál. Az elmúlt évek adatait az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat gyűjtötte össze.

 

Tavaly fejenként egy európai lakosra 25 kiló alma jutott. A gazdák összesen 12,5 millió almát termeltek meg, amivel az alma lett az EU legjelentősebb gyümölcse. A zöldségek közül a paradicsomból termeltek a legtöbbet, mégpedig 18,5 millió tonnát. Egy európaira átlagosan 36 kiló paradicsom jutott.

 

Lengyel cseresznye és spanyol eper

 

 hirdetes_300x300  

Az Eurostat összeállította az egyes gyümölcsök és zöldségek termelőinek ranglistáját az EU-n belül. A sorrendet a tavalyi adatokra alapozva állították fel.

 

Európában Olaszország, Spanyolország és Görögország termeli meg az őszibarackok csaknem 91 százalékát. Spanyolország emellett a legfőbb epertermesztőként is felírta magát a ranglistára, hiszen európai viszonylatban az eper a 31,6 százalékát termelte meg.

 

A szomszédos Lengyelország az alma- és cseresznyetermesztés területén ért el kiváló eredményeket. Az EU almatermelését nézve minden negyedik alma Lengyelországban termett meg, ami 28,7 százalékos részesedést jelent Uniós szinten. Lengyelország után Olaszország (19,6 százalék) és Franciaország következik (14,5 százalék).

 

A teljes európai cseresznyetermelést illetően a cseresznyék 29,3 százaléka Lengyelországból, 11,9 százaléka Spanyolországból, míg 11,2 százaléka Olaszországból származott.

 

 

Olasz paradicsom, lengyel répa

 

Az Európai Unióban megtermelt paradicsomnak a kétharmadát az olaszok és a spanyolok termesztették meg.

 

A répatermelés több tagország között mutat megoszlást – a legtöbbet szintén a lengyelek termelték meg (14,7 százalék), utánuk következnek a britek (12,9 százalék), németek (11,5 százalék), hollandok (10,7 százalék), majd 10,4 százalékkal a franciák zárják a sort.

 

Az uniós cukkinitermelésnek a háromnegyedét két európai országban termelték meg, mégpedig Spanyolországban (38,1 százalék) és Olaszországban (36,3 százalék). A spanyolok nemcsak a cukkini-, de az uborkatermesztésben is a domináns első helyet szerezték meg. Utánuk jön Lengyelország, majd Hollandia zárja a sort.

 

 

Mit eszünk Szlovákiában?

 

Olasz őszibarackot, spanyol cukkinit és lengyel répát. Az Eurostat által összeállított statisztikából kiderül, hogy Szlovákia elenyésző mennyiségű zöldséggel és gyümölccsel járul hozzá az összeurópai termeléshez.

 

Akkor mégis honnét származik az a zöldség és gyümölcs, amit a szlovákok a boltokban vásárolnak?

 

A szezon idején az alma, a cseresznye, a paradicsom, az uborka és a cukkini a szlovák szállítóktól származik. Szezonon kívül a zöldségeket és a gyümölcsöket Spanyolországból, Olaszországból vagy Görögországból vásároljuk

 

– mondta a Lidl szóvivője, Tomáš Bezák.

 

A Kaufland üzletlánc elmondása szerint a főszezon (március és április közepétől egészen novemberig tart – szerk. megj.) idején a szlovák zöldség nagy számban képviselteti magát.

 

Fotó: Dukla Destination

 

A paradicsom és az uborka kizárólag Szlovákiából származik. A gyümölcsöt és a zöldséget általában Olaszországból, Spanyolországból, Görögországból, Hollandiából, Franciaországból, Belgiumból, Törökországból, Lengyelországból, Csehországból és Magyarországról hozatjuk be

 

– informált a Kaufland sajtóosztálya, ám pontos számokkal nem szolgáltak.

 

Silvia Paprancová elmondta, hogy a Billa üzletlánc jelenleg a zöldségek 80 százalékát és a gyümölcsök 30 százalékát hazai, szlovák forrásokból kínálja. A Billa továbbá egész évben szlovák almát, torzsás zöldséget, hagymát, burgonyát és paradicsomot árul. A fennmaradó zöldséget és gyümölcsöt spanyol és olasz áruval egészítik ki.

 

Télen főleg a citrusféléket hozatjuk be külföldről, hiszen ezeket Szlovákiában nem lehet megtermelni. A zöldségek közül pedig a karfiolt, a brokkolit, retket, hagymát és a paprikát

 

– mondta Paprancová.

 

A Coop Jednota Slovensko üzletlánc a nyári és az őszi szezon során a termékeknek csaknem a felét Szlovákiában vásárolja fel. A téli hónapokban ez az arány húsz százalékkal csökken. Ez pedig nem másnak, mint a citrusféléknek, a banánnak és az egzotikus gyümölcsöknek köszönhető.

 

A behozatalt az időjárás befolyásolja

 

A megszólított üzletláncok egyértelműen egyetértettek abban, hogy a szlovák gyümölcsök és zöldségek aránya a pultokon attól függ, hogy milyen szezon van és milyen hullámban érnek meg a gyümölcsök és a zöldségek.

 

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara egyik munkatársa elmondta, hogy a külföldről behozott zöldségek és gyümölcsök mennyiségét tavaly és idén is jelentős mértékben befolyásolta a tavaszi fagy, ami a szlovák termés jelentős részét tönkretette.

 

A Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Központ utolsó nyilvános statisztikáiból kiderül, hogy 2015-ben a gyümölcsbehozatal 1,9 százalékkal emelkedett, és elérte a 255 426 tonnát.

 

A legnagyobb mennyiségben citrusféléket (30,2 százalék), banánt (29,1 százalék), almát és körtét (16,4 százalék) hoztak be az országba. Zöldségből pedig 2015-ben 0,8 százalékkal többet hoztak be mint 2014-ben, ami mennyiségben 258 090 tonnának felel meg.

 

A gyümölcskivitel ezzel szemben 2015-ben 10,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2014-ben. A zöldségkivitel azonban 2015-ben 53,4 százalékkal emelkedett az előző évi adatokkal összehasonlítva.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!