Szlovákiában a 2008-as válság kirobbanása óta évről évre egyre kevesebb beruházást jelentenek be. Invesztíciók nélkül pedig aligha teremtődnek új munkahelyek, miközben nem múlik el év, hogy ne jelentse be néhány cég: távozik az országból vagy beszünteti termelését és elbocsátja alkalmazottait.

 

De vannak pozitív hírek is. Példaként említhetnénk a Chipita óriáspékség Dunaszerdahely melletti projektjét, vagy az Amazon nagyraktárát Szered mellett (Galántai járás). Ukrán nagyvállalkozók Galánta mellett létesítenek csirkefeldolgozó-üzemet, komoly konkurenciát támasztva ezzel az Andrej Babišhoz kötődő HYZA-nak. Szlovákia több közép-európai országgal száll versenybe a Mitsubishi új autógyáráért illetve a Linglong Tires kínai gumiabroncs-gyárért.

 

És ha már kínaiak, egyelőre függőben maradt a Kassai Vasmű eladása, miután a kínai He Steel – valószínűleg kínai tőkekihelyezési gondok miatt – szüneteltette a tárgyalásokat. Az a hír is szárnyra kelt, hogy az amerikai U.S. Steel nem szándékozott túladni a komoly beruházásokat igénylő üzemen, csak az értékesítés hírével feljebb akarta nyomni saját részvényei árát, így könnyebben jutott pénzhez. Ha ez igaz, most az a kérdés, mihez kezdenek az így szerzett tőkével.

 

 hirdetes_810x300  

 

Az eTrend nyomán most közöljük Szlovákia 7 legfontosabb beruházását, amelyek összességében több ezer munkahelyet hoznak létre és több százmillió euróba kerülnek majd.

 

Újra lendületben a nagyszombati PSA

 

Fotó forrása: eTrend.sk

 

A nem is olyan régen még termelési fennakadásokkal és – a megrendelések elmaradása miatt – üzemleállásokkal küzdő nagyszombati autógyár új erőre kapott. Nem csak hogy az elmúlt két évben megdöntötte saját egyéni rekordját a legördülő kocsik számát tekintve, de a francia konszern szlovákiai leányvállalata kapta meg az új modell (a Peugeot 208-as új generációja) gyártásának jogát.

 

A gyár tehát új üzemrésszel bővül, a beruházás 165 millió euróba fog kerülni és 420 új mukahelyet hoz létre. A szlovák állam 19 millió euró támogatással járul hozzá a fejlesztéshez.

 

Amerikai-norvég gáz érkezik Lengyelországból

 

Fotó forrása: eTrend.sk

 

Az EU 108 millió euróval támogatja a Swinoujscie balti-tengeri lengyel kikötővárostól Szlovákia felé húzódó gázfolyosó megépítését. A kikötőbe rendszeresen érkezik amerikai-norvég (de akár azeri vagy katari) cseppfolyósított gáz hajókon. A kikötővárostól a tervek szerint két irányba vezetne gázfolyosó: Lengyelországon keresztül Szlovákiába, Kassa irányába, illetve Lengyelországból, Csehországon, Nyugat-Szlovákián, Magyarországon keresztül a horvátországi Krk városába.

 

A beruházás tulajdonosa az Eustream, a Kelet-Szlovákia felé haladó korridor teljes költsége 270 millió euró. Ez a projekt újabb munkahelyeket nem teremt, de csökkenti az ország függőségét az orosz gáztól.

 

Nagyban tervez az ESET

 

Fotó forrása: eTrend.sk

 

Szlovákia egyik legsikeresebb, nemzetközileg is elismert vállalata, az ESET mosz Pozsonyban épít egy, a korábbinál nagyobb központot, ezzel a duplájára növelik az alkalmazottak számát is. A beruházás 100 millió euróba kerül és 750 új állást teremt.

 

Minden Horalkyt a Galántai járásba…

 

Fotó forrása: eTrend.sk

 

A legnagyobb, még szlovákiai kézben lévő édességgyártó, az I.D.C. Holding tavalytól építi hatalmas termelő-logisztikai központját Szered mellett, és ide költözteti át az összes nyugat-szlovákiai üzemét. A beruházás nagysága 60 millió eurót tesz ki, új munkahelyeket azonban nem teremt.

 

Eperjesen 450 új munkahelyet hoz létre a Spinea

 

Fotó forrása: eTrend.sk

 

 

A precíziós alkatrészeket gyártó, eperjesi Spinea egy teljesen új és a korábbinal nagyobb üzemet akar felépíteni. A megyejogú város közvetlen közelében fekvő ipari parkban  80 millió euró értékben valósulna meg a projekt, ami a gyár évi termelését több mint megkétszerezné. 2021-ig a jelenleg foglalkoztatott 400 munkás mellé további 450 alkalmazottat vennének fel. Az államtól 20 millió eurós támogatás kért a vállalat (teremtett munkahelyenként több mint 44 ezer eurót).

 

Dunaszerdahely mellé jön az óriáspékség

 

Fotó forrása: eTrend.sk

 

Már régóta nem érkezett Szlovákiába jelentős élelmiszeripari cég, pláne nem munkahelyteremtő célzattal. Most a görög Chipita vállalat, amely Seven Days márkájú croissant termékeivel vált nálunk is ismerté, Egyházkarcsán (Dunaszerdahelyi járás) építene egy hatalmas pékséget, ahol évente 72 ezer tonna pékárut gyártana le – ez a mai szlovákiai össztermelés fele. A beruházás nagysága 63 millió euró és 600 munkahelyet teremt.

 

Bővít az IKEA is

 

Fotó forrása: eTrend.sk

 

A nagyszombati Spartan üzemét bővítené ki az IKEA szlovákiai leányvállalata, az IKEA Industry, ami a legnagyobb hazai bútorgyártónak minősül. A három új csarnok felhúzása és a gyártósor bővítése 40 százalékkal dobja meg a termeléskapacitást – de a beruházás csak 40 új munkahelyet hoz létre.

 

eTrend.sk, Körkép.sk

Nyitókép: progresivne.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!