A kormány olyan adótörvény-módosítást terjesztett be, amivel megadóztatja többek között a Monacóba költözött szlovákiai sportolókat, beleértve az immáron háromszoros világbajnok kerékpározót, Peter Sagant is. Közben pedig a hatékony korrupció ellenes törvények vagy az oligarchák megadóztatás várat magára.

 

Az új törvény szerint a szlovákiai adózástól már nem mentesülhetnek azok a sportolók, akiknek Monacóban van lakásuk. Renáta Blahová,m a BMB Leitner tanácsadócég alapítója azt írja blogjában, hogy elég, ha a sportoló szülei házát vagy egy lakást használ szlovákiai tartózkodása idején, már kénytelen lesz adót fizetni összes bevételéből.

 

A törvényt a kormány első olvasatban már átnyomta a parlamenten, és január 1-jével hatályba is lép. A módosítás természetesen nem csak a sportolókra terjed ki, hanem azokra a cégtulajdonosokra, modellekre, művészekre is, akik külföldön adózzák jövedelmüket, rendszeresen tartózkodnak Szlovákiában is.

 

 hirdetes_810x300  

 

Szőrözik a bürokrácia

 

A törvény azért vitatható, mert a mostani módosításból kimaradt például azon fizikai személyek megadóztatása, akik postafiókcégek vagy offshore vállalatok végső tulajdonosai (végső kedvezményezettjei). Pedig ezzel – Blahová szerint – több tízmillió euróval lehetne növelni az államkassza éves bevételét.

 

A sportolók és művészek esetében a futamokért járó bevétel után mindig abban az országban fizetnek adót, ahol éppen zajlott a verseny. A marketingből, reklámból járó bevételek azonban már más téma.

 

A háromszor világbajnok kerékpározó is valószínűleg átgondolja, megéri-e továbbra is (részben) Szlovákiában maradnia. Forrás: Webnoviny.sk

 

A jelenlegi szlovákiai szabályozás két esetben ró ki adókötelezettséget: az adott sportoló vagy több mint 183 napot tölt Szlovákiában, vagy van az országban bejelentett lakhelye. Ha kevesebb, mint 183 napot tartózkodik Szlovákiában, elég ha kijelentkezik állandó lakhelyéről, és valahol külföldön, például Monacóban jelentkezik be, vagy olyan országban, ahol az adózásra vonatkozóan nincs kétoldalú megállapodás Szlovákiával.

 

Ez változik meg januártól. Elég lesz, ha a sportoló Szlovákiában töltött ideje alatt a szüleinél szállásolja el magát, már akkor is kénytelen lesz adózni az összes bevételéből. Csehországban hasonló szabályozás miatt nem egy sportoló már végleg kijelentette magát cseh állandó lakhelyéről.

 

Kiskapuk, kettős mérce

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pénzügyminisztérium által kidolgozott módosítás valamelyest az offshore cégek dolgát is megnehezíti. Kiköti ugyanis, hogy nem adózhatnak kevesebbet, mint amit Szlovákiában adózhatnának. Ezért az adóhivatalok átellenőrzik az offshore cégek adózási egyenlegét, és ha az kisebb annak a felénél, mint amit Szlovákiában fizetett volna, akkor itthon is kénytelen plusz adót fizetni.

 

Kiskapu persze van: ez csak jogi személyekre, vagyis cégekre vonatkozik, fizikai személyekre nem. A rendelkezés pedig csak 2019 januárjától hatályos.

 

A Penta Invetments (az amerikai New Jerseyben bejelentett székhellyel) éves kimutatása szerint 2015-ben 320 milliós bevételéből 200 milliós nyereséget realizáltak, adót azonban csak 232 ezer euró értékben fizettek. Ha a fizikai személyekre is vonatkozna a mostani a módosítás, akkor a szlovákiai államkassza 40 millióval lehetne gazdagabb csak a Penta esetében.

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!