A „bürokratikus kígyó” a hatóságnak kötelezően egy év alatt leadandó nyomtatványokból áll össze. A felvételt Juraj Bednár készítette.

 

A szlovákiai vállalkozók különböző egyesületei és szövetségei nem nézik jó szemmel, hogy a kormány kötelező 13. és 14. fizetést írna elő a dolgozóknak.

 

A legnagyobb ellenzői az intézkedésnek a kis- és középvállalkozások, illetve az egyszemélyes, vagy mikrovállalkozások. Hogy miért? A közhiedelemmel ellentétben ők foglalkoztatják a dolgozó lakosság (több mint 2,5 millió ember) 75 százalékát és termelik ki a szlovák GDP 50 százalékát. Az összes vállalat 99,9 százalékát teszik ki.

 

 hirdetes_810x300  

Fontosságuk aligha vitatható, annak ellenére, hogy a nyilvánosság előtt jóval nagyobb figyelmet kapnak az olyan nagy cégek, mint a VW, a KIA vagy Peugeot autógyárak.

 

A kisvállalkozók szemszögéből

 

A legtöbb kis- és közepes vállalkozás (KKV) nem azért tiltakozik a béremelések, vagy a kötelező 13-14. fizetés ellen, mert azt jogtalannak tartják, hanem azért, mert számukra súlyos költségeket jelent. Szlovákiában az adóterhek nagysága átlagosan 41,5 százalék. Ha valaki 400 eurót keres tisztán, annak munkája 700 euróba kerül a munkáltatónak, mert 300 euró az államkasszába vándorol.

 

Más szavakkal, hiába termel meg egy munkás 700 euró értéket, az állam abból azonnal elvisz 300 eurót adó és járulék formájában. Ráadásul a szlovákiai KKV szektor aligha kap olyan tekintélyes támogatásokat, mint például a Jaguar Land Rover, amely egy felvett alkalmazottért átlagban 44 ezer eurós dotációban részesül (plusz félmilliárdnyi infrastrukturális költséget vállal át tőle az állam).

 

A vállalkozók kiemelik, hogy a pártok által ígért adóteher- és a bürokrácia csökkentésből semmi sem valósult meg.

 

Papírmunka

 

A másik probléma, amit általában a vállalkozók a politikusok fejére olvasnak, a papírmunka. Merthogy egy egyszerű mikrovállalkozásnak is temérdek papírt kell leadnia a bürokrácia miattt. Egy vállalkozás egy évben átlagosan egy hónapot tölt el papírmunkával.

 

A „bürokratikus kígyó” a hatóságnak kötelezően egy év alatt leadandó nyomtatványokból áll össze. A felvételt Juraj Bednár készítette.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!