Érdekes felmérést tett közzé a Trend szlovák gazdasági hetilap, amelyben 20 tanszék 1500 egyetemi és főiskolai hallgatója preferenciáit mérték fel: mi alapján választanak munkahelyet?

 

Kiderült, hogy a korábbi trendekkel ellentétben már nem a presztízs és a vállalati kultúra a döntő, hanem a felkínált fizetés nagysága illetve a karrierlehetőségek. A Nexteria polgári társulás által végzett kutatás érdekessége, hogy fizetős volt, ezzel szűrték ki ugyanis, hogy csak azok adjanak választ, akik valóban érdeklődnek már munkahelyek iránt. A felmérést a pozsonyi, kassai, besztercebányai és zsolnai felsőoktatási intézmények körében végezték.

 

Pénz beszél

 

 hirdetes_300x300  

Munkahelyválasztásnál a legmeghatározóbb tényezőnek a fizetés nagysága bizonyult, a karrierépítés, vállalati kultúra vagy a cég presztízse csak ezután következik:

 

 

Az összesített adatokon kívül megnézték az IT szektor leendő alkalmazottainak válaszait is. Ebből kiderült, hogy náluk is a pénz volt a döntő tényező. Amiben különböznek a többi diáktól, hogy valamivel fontosabb számukra az innovációkban való részvétel – ezt azonban szakmájuk egyik sajátosságának is felfoghatjuk.

 

 

Nem vonzó az állami szektor

 

Arra a kérdésre, hogy mi alapján utasítanák el egy vállalat álláskínálatát, a leggyakoribb válaszok a következők voltak: nem passzol szakmájukhoz a munkakör, rossz a vállalat hírneve, állami szektorról, vagy közbeszerzésekben aktívan részt vevő cégről van szó.

 

A Trend hetilap ezt úgy értékelte, hogy a

 

„A kétes és túlárazott tenderekben részvevő cégek a felmérés alapján hamarosan munkaerőhiánnyal nézhetnek szembe”

 

A válaszadók között a munkahelyet felkínáló cég etikai megítélése meglepően fontos – annak ellenére, hogy a fizetés az elsődleges szempont –, a 10-es skálán 7,5-7,9 pontot kapott. Rendkívül ellenszenvesek a diákok számára a gyorséttermek, ahol „az alkalmazottaknak megállás nélkül túl sokat kell dolgozniuk”.

 

Leggyakrabban „saját” cégnél dolgoznának szívesen az egyetemisták, de nem túlságosan vonzóak számukra a manapság nagyon divatos start-upok.

 

 

eTrend.sk, körkép.sk

Nyitókép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!