Azonban arra is létezik módszer, hogy elkerüljük a drága gyümölcsöket. A gyümölcstermesztők azt ajánlják, hogy egyenesen a gyümölcsösökben vagy a piacon vásároljunk.

 

A belgiumi Aubel városában található Jean-Pierre Stassen üzeme, ahol saját készítésű cidereket gyárt. Az almákat a saját gyümölcsösében termeszti, ám idén tavasszal a fagy tönkretette a virágzó fái nagy részét.

 

Az idei cider jóval drágább lesz a rossz termés miatt” – mondja Stassen, aki az almakoncentrát vásárlásával próbálja megoldani a helyzetet.

 

 hirdetes_300x300  

A tavaszi fagyokat egész Európa megsínylette

 

Jean-Pierre azonban nem az egyedüli, aki almahiányban szenved. A tavaszi fagyokat egész Európa megsínylette, köztük Szlovákia is. A termés rosszabb lesz, az árak pedig egyre magasabbak.

 

A termésünk a második leggyengébb. Tavaly csupán a fele termett meg annak, ami átlagosan szokott, idén pedig a kétharmada” – mondja Gyümölcstermesztők Uniójának főnöke, Marián Varga. A gyenge termés a tavaszi fagy és a nyári szárazság eredménye. Tavaly azonban a kedvezőtlen időjárás nem volt befolyással a gyümölcsök árára.

 

Fotó: Ivana Sladkovská/Aktuality.sk

 

Tavaly 3–4 százalékkal volt drágább az alma. Idén úgy 12–15 százalékos drágulás várható. Sajnos, ezt főleg a fogyasztók fogják megérezni” – mondja Varga.

 

A szlovákiai gyümölcstermesztőknek ugyan kevesebb az almájuk, de szerencsére hiány nem fenyeget bennünket. Az almatermesztők tavasszal az ültetvények fűtésével küzdöttek a fagy ellen, de helikopterekből is szórták a meleg levegőt az ültetvényekre. Mindez azonban rendkívül költségesnek bizonyult. „Vannak olyan termesztő, akiknek a fentebb említett eljárásoknak köszönhetően rekord mennyiségű termésük van” – magyarázza Varga.

 

Hogyan vásároljunk olcsó almát?

 

Varga szerint az áremelkedés főként a külföldről behozott almákra fog vonatkozni, Lengyelországot leszámítva, hiszen Lengyelországnak rendkívül sok almája van, amit jó áron tud kitermelni.

 

„A lengyel gyümölcstermesztőket kevésbé terhelik le az adókkal és a különféle járulékokkal. Ott egymillió ukrán dolgozik, míg nálunk ezer ukrán munkás összeszedése is problémát jelent. Lengyelországban a szezonális munkákra is jóval könnyebb beszerezni az embereket, mint nálunk” – mondja a gyümölcstermesztők főnöke.

 

Fotó: Aktuality.sk

 

Szlovákiában az almafogyasztás kb. 100 ezer tonna, idén pedig 30 ezer tonna almát sikerült megtermeltünk. Az almák külföldi behozatala pedig 60 százalék körül mozog.

 

Mégis hogyan kerüljük el a drága almákat? Varga szerint az elsődleges lépés az, hogy messziről elkerüljük a szupermarketeket.

 

Sokkal jobban járunk akkor, ha az almákat a gyümölcsösökben vásároljuk meg, vagy egyenesen a termesztőtől vagy pedig a helyi piacon. Amennyiben ezek az almák az üzletláncokhoz kerülnek, ott már másképpen állapítják meg az áraikat” – tanácsolja Varga.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: pixabay.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!